Отново златни медали за млади математици от Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:08 / 08.08.2019
1135
Възпитаници на математическата гимназия "Д-р Петър Берон“ се завърнаха от международно математическо състезание в ЮАР с 2 купи и общо 7 златни и сребърни медала. Варненският отбор в състав Веселин Маркович, Добромир Ангелов, Нора Паскалева, Рени Паскалева - с ръководител Илиян Йорданов, постигна изключителен успех. Веселин Маркович и Добромир Ангелов се окичиха със златни медали, а Рени Паскалева завоюва сребърен. Спечелена бе и шампионската купа в груповото класиране, както и сребърни медали и купа за първи подгласници в отборното класиране. 

Състезанието  South African International Mathematics Competition (SAIMC), бе проведено от 1-ви до 6-ти август в Дърбан (ЮАР). В него участваха 124 отбора от 27 държави от 5 континента, сред които 9 български отбора - един от МГ "Д-р Петър Берон“ - Варна, в младшата група, и по два отбора на ПМГ Бургас, СМГ, ПЧМГ и 125-то СУ от София. Младите варненски математици бяха подготвени от Илиян Йорданов, бивш възпитаник и състезател на гимназията, в момента студент в СУ "Св. Климент Охридски“, и учителите Стоян Ненков, Иван Ангелов и Веселина Тодороска. Българите завоюваха общо 5 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала, както и 17 купи. Допълнително бяха наградени със специален приз за най-дружелюбни участници по време на културната вечер. Участието на варненския отбор стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, Свилен Спасов и Фондация "Димитър Бербатов“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).