Отпушената ул. "Цар Асен" стана опасна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:49 / 03.10.2014
1061
Промяната на организацията на движението на ул. "Цар Асен" се превърна в предизвикателство. Забраната за паркиране, която беше въведена по трасето й заради пускането на тролейбусна линия от "Аспарухово" до "Почивка", на пръв поглед трябва да зарадва пешеходците, които трудно успяваха да се проврат между гъсто наредените коли дори и на местата за паркиране. Оказа се обаче, че тя има едно нежелателно последствие.

"Сравнително тихата улица се превърна в двулентова магистрала, а колите не паркират на платното, а на тротоара", отбеляза гражданин в сигнал до редакцията на "Народно дело". По отпушеното от паркирани коли трасе някои водачи преминават с опасната в града скорост от 60-70 км/ч. Нещо повече, улицата, която вече изглежда широка, провокира състезателния дух у шофьорите, които започнаха да се изпреварват по нея, без да внимават особено за пешеходците. Последните пък понякога са налага да слизат на платното просто защото тротоарите са препречени. Преди колите спираха на прилежно разчертани паркоместа на асфалта, сега за това използват плочките по пътя на минувачите.

"Няма контрол, няма парапети, колчета, маркировка - нищо. Иначе тролеят минава парадно. Вчера имаше и леко ПТП, нещо по-сериозно ли трябва да се случи, за да разберете,че става доста опасно на тази улица? Поредното умно нещо, измислено от някой умник, на когото ние всички плащаме заплата", възмущава се гражданинът.

Промяната на движението по ул. "Цар Асен" и забраната за паркиране и престой е заради експерименталното въвеждане в експлоатация на тролейбусната линия от "Аспарухово" до "Почивка". Тролейбусната линия ще се движи по маршрут със спирки: Център "Аспарухово" - "Народни будители" - "Любен Каравелов" - "Калин" - "Лазур" - "КЗ" - "8 декември" - "Полиграфията" - "Централна поща" - "Музея" - площад "Съединение" - "Чаталджа" - "Паметника" - "Явор" - "Спортист" - "Стадион Варна" - "Средношколска" - "Карин дом" - "Ученически комплекс" - "Почивка". Обслужването ще се извършва по разписание с интервал на 30 минути - от 6 до 20,30 ч.

Експериментът с новата организация на "Цар Асен" изглежда неуспешен в сегашния си вид. Дали общината ще предприеме по-сериозни мерки, като например изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, засега остава отворен въпрос. Експерти обаче твърдят, че новият начин на регулиране на движението, както и цялата необходима маркировка, трябва да е готов предварително, преди да бъде въведен. В случая това не е направено.

Автоинструкторите коментират: Пореден разочароващ гаф на общината

Новата организация на движение по ул. "Цар Асен" е поредният гаф на общината, коментира председателят на Съюза на автоинструкторите - Варна, Атанас Балабанов. Според него най-големият проблем е объркването, което се получава със знаците за еднопосочно движение. Съществуващата маркировка обърква водачите, особено движещите се в посока Медицинския университет. "Къде според новата организация на движението трябва да отиде тролеят на кръстовището на бул. "Цар Освободител?", пита риторично Балабанов. Председателят на варненските автоинструктори е категоричен, че това изобщо не става ясно в този момент, както и че маркировката, показваща новата организация на движението, е трябвало да бъде поставена предварително. Такива пропуски обаче се превръщат в нещо нормално за Варна.

"Варненските шофьори карат по памет и по навик, защото знаците и останалата маркировка на много места са сгрешени. Хората от други градове и държави обаче ще се объркат, ако ги спазват, и затова се лутат по улиците", коментира Атанас Балабанов. Той не скри, че е много разочарован от бездействието на общината по проблема. Още в началото на годината инструкторите са дали конкретни предписания как да се оправи организацията на движение по улиците. Проведени са срещи и заседания с всички институции, които имат отношение към проблема. Като приоритет са поставени за решаване недоразуменията по три основни варненски булеварда - "Сливница", "Владислав Варненчик" и "Цар Освободител". "От всичко, което си говорихме, резултатът е, че беше махнат един знак", призна Балабанов.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варна на второ място по заплати в страната
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).