Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отриха изложба посветена на 50 годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света
Автор: Пламена Николова 08:44 / 19.05.2022Коментари (0)1396
Изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията“ беше открита в зала Юг на Регионалният исторически музей във Варна. Тя е по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол и бе открита в Международния ден на музеите 18-ти май. На събитието присъстваха директорът на музея Игор Лазаренко, археологът Александър Минчев, зам.-кметът Коста Базитов, районни кметове, представители на културните институции в града, на туристическия бранш и граждани. 

Изложбената експозиция включва артефакти и обекти от Варненския некропол. Проучването му започва преди половин век, след едно случайно откритие край Варна. Историята разказа днес пред гостите арх. Александър Минчев, номиниран през тази година за голямата награда "Варна“. Минчев е свидетел на събитията преди петдесет години, при които младият багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел между два завода, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети, които впоследствие се оказва, че те са от един от древните гробове. Тогава започва и проучването на богатия некропол, датиран в късната каменномедна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). 

Значимостта на този обект се превръща в световна сензация, тъй като той надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество. За изминалите петдесет години във Варненско са открити и проучени редица обекти, даващи нова и ценна информация за населението на района през каменномедната епоха, обясниха археолозите. 

Изложбата може да посети до 24 декември 2022 г. в зала Юг на Археологическия музей във Варна. Тя се реализира със съдействието на Община Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: