Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Отрова и амброзия" за 8 флейти на ММФ "Варненско лято"
Автор: Пламена Николова 10:58 / 27.08.2021Коментари (0)847
©
Очарователно присъствие на 8 дами, изящни изпълнителки на флейта от ансамбъл “Le agane" ще оцвети с италианската радост от изкуството два от дните на Международния музикален фестивал “Варненско лято" 2021.

На 28 август от 20:00 в Градската художествена галерия Луиза Село и “Le agane" ще представят хитовата си програма “Il veleno e l’ambrosia" - "Отрова и амброзия“. Художествената концепция е на Луиза Село, която виртуозно миксира ренесансови и класически музикални моменти със съвременни подходи към взаимното проникване на изкуствата. Ансамбълът е в състав Вероника Борто, Сара Брумат, Марина де Палма, Ксения Франета, Биргит Каро, Тияна Крулж, Илария Прелаз. Забележително е, че те ще музицират на различни инструменти, представители на фамилията на флейтите - от пиколо до бас флейта.

Ансамбълът е създаден от флейтистката Луиза Село и за много кратко време успява да привлече вниманието на специализираната критика. Известни съвременни композитори са вдъхновени от специфичния звук на групата и от уменията на дамите да преминат от стила на Ренесанса и Барока до най-авангардните техники от наши дни. А публиката е привлечена от чара на младите инструменталистки и от специалния формат на техните спектакли, който съчетава музика, танци и микротеатър.

Интонацията, фразирането и артикулацията са разработени от флейтистката Луиза Село, която формира своята кариера при утвърдени специалисти и преподава в престижни академии в Италия, Австрия и в България. Ансамбъл “Le Agane" е участвал на международни фестивали в Пекин, Циндао, Виена, Рим.

В програмата на концерта са включени творби от Михаел Преториус (1571-1621), Павле Мерко (1927-2014), Марк Бертомийо (1906-1991), Марино Баратело (1951), който е автор на произведението “Отрова и амброзия", от което вземат името на ансамбъла си флейтистките. Ще прозвучи и обработка на Марино Баратело на милонга от Астор Пиацола (1921–1992). Ще чуем още бисери от Алесандро Оролоджо (1555-1633), Райнер Бишоф (1947), Джорджо Манерио (1535-1582), Телеман, Жозеф Боден дьо Буамортие (1689-1755), Филип Селби (1948-2010), Даниеле Занетович (1950) и на самата Луиза Село.

На следващия ден след концерта, 29 август, от 19:00, флашмоб ще приобщи хората в градската паркова среда на Морската градина към изкуството на интригуващия италиански ансамбъл.

Преди пристигането си във Варна създателката на ансамбъла Луиза Село сподели пред Нина Локмаджиева очакванията си за срещата с българската публика:

- Вие съчетавате отровата и амброзията на различни времена. Каква е тайната на Вашата артистична микстура?

- Заглавието "Отрова и амброзия“ (което дава името на нашата програма) отразява характера на аганите. Те са митични приказни фигури с двойствена личност - имат и приказна, и мрачна страна, едновременно и добри феи, и зли магьосници. Цялата програма на “Le agane" се основава на тази двойственост, която има своите различни проявления в зависимост от музиката, която свирим.

- Какво ще открият варненските меломани във всяка от двете ви изяви? Какви са акцентите в програмата Ви?



- Особеността на представленията на ансамбъл “Le agane" е в това, че флейтистките не само свирят на своите инструменти, но прибавят и различни артистични прояви, които превръщат всеки концерт в спектакъл. Те свирят на цялото семейство флейти - от пиколо до бас флейта, включително барокова флейта, но също така включват и танци, песни и микротеатрални моменти. В представленията, които разказват звукови и визуални истории, се преплитат различни изкуства.

- Заинтригувани сме и от ф
©
лашмоба Ви на открито. През лятото Морската градина на Варна е пълна с млади хора, дошли за почивката си край морето. Как ще спечелите вниманието им?



- Концертът на открито, който сме организирали като флашмоб, няма строго традиционен характер. Пиесите, които ще предложим, макар че са изключително добре познати на публиката по цял свят (като ариите от "Кармен“ на Бизе или от "Вълшебната флейта на Моцарт“), ще бъдат не само изсвирени, но и представени, което е рядкост за класическата музика.

- Какви послания носи вашата музика за италианската култура по света? Какво искате българските приятели на музиката да запомнят като усещане от срещата с Вашето изкуство?

- Това, което ни характеризира, със сигурност са комуникативните ни умения, но и щедростта на представленията от художествена гледна точка... няма да липсва и симпатия.

- Къде ще Ви отведе пътят на музиката след Варна?

- Скоро ще продължим с нашето италианско турне, което идва след последния ни тур в Словения.

Гастролът на “Le agane" се организира в партньорство с Италианския културен институт.

ММФ "Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства "Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: