Отровни гъби натръшкаха четирима, баба бере душа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:17 / 27.10.2015
692
Лавината от гъбни отравяния, която тръгна от началото на октомври, продължава да пълни клиниката по токсикология във Военноморска болница. Над 20 души с хранителни разстройства са потърсили помощ за по-малко от месец.
Повечето случаи са били сравнително леки, но през последните дни медиците са лекували четирима души с тежки увреждания.

Трима от пациентите развили психози, след като се гощавали с пантерки. Опасните двойници на ядливите бисерни гъби съдържат иботенова киселина, подобна на атропина. "Тя предизвиква дезориентация, халюцинации и дори гърчове. Човек буквално полудява за около денонощие. В такива случаи медицинската помощ е неотложна", обясни началникът на клиниката доц. Снежа Златева.

Лекарите спасили тримата гъбари, но още се борят за живота на 72-годишна варненка, объркала силно токсичните мухоморки с ядливи млади сърнели. От 5 дни жената бере душа в токсикологията и въпреки усилията на екипа още е в тежко състояние.
Пред медиците пенсионерката обяснила, че от дълги години се запасява за зимата с диворастящи гъби от горите край града и досега не е правила грешки.

Брането на много разпространените у нас сърнели обаче е коварно занимание, което крие риск за живота, коментираха опитни гъбари. Според тях масово мераклиите търсели млади екземпляри, защото са по-вкусни. В ранна фаза на растеж обаче, когато този вид ядлива гъба не е достигнала 10 см височина, тя много прилича на силно токсичните бяла или зелена мухоморка. Отровата им уврежда тежко черния дроб и бъбреците. Затова отбягвайте малките сърнелки, съветват дългогодишни берачи.

Токсиколозите са по-крайни. Те отново апелираха жителите на Варна и околните общини да не се поддават на изкушението да си набавят безплатно за готвене и зимнина каквито и да е диворастящи гъби. "След дъждовете горите и поляните са пълни с тях, но много от екземплярите са отровни. Затова купувайте гъби само от лицензирани търговци", призова за пореден път доц. Златева.


Източник: в. „Труд“

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).