Отсякоха гнусното дърво пред РЗИ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
11:29 / 23.05.2012
5098
Най-гнусното дърво във Варна остана в историята.

"Минавала съм хиляди пъти покрай паркинга под РЗИ-то, там работя, но никога не съм забелязвала дървото. Дни преди публикацията обаче видях, че по асфалта лазят множество гъсеници. Когато вдигнах поглед нагоре, се ужасих - милиони гадинки, които щъкат напред-назад, огромни паяжини, в които дървото е оплетено. И само няколко дни по-късно дойдоха работници и отсякоха болното дърво", коментира една от жените, която работи наблизо.

Оказва се, че въпросното дърво е можело да бъде спасено, ако са били взети мерки навреме, коментират специалисти. То е било нападнато от бялата американска пеперуда, която в рамките на година дава две поколения. Ако се бе обърнало необходимото внимание на проблема, специалистите са щели да изчакат гъсениците да се излюпят и когато вече зрелите пеперуди отлетят, растението е можело да се напръска със съответните препарати и то да оцелее.

Въпреки закъснялата с повече от година реакция на компетентните органи е било предотвратено по-голямо зло, тъй като бялата американска пеперуда е един от най-опасните вредители, който за кратко време може да нанесе безвъзвратни щети по дърветата наоколо.

Пеперудата е пренесена от САЩ в Европа през 1940 г. Тя напада над 240 растителни вида, но предпочита черницата, ябълката, сливата, черешата, дюлята, ореха, остролистния клен, ясена и бъза. Бялата американска пеперуда развива две и частично трето поколение. Зимува като какавида по дърветата, стеблата, под покривите или плитко в почвата. Излюпването на гъсениците от първото поколение съвпада с изкласяването на пролетната пшеница и със зачервяването на ранните череши. До пета възраст те живеят в паяжинни гнезда, след това водят самостоятелен начин на живот.
При по-висока плътност неприятелят може да обезлисти напълно големи дървета на значителни площи. Често намножаването му започва в парковете и крайградските зони.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).