Оздравителното училище стана общинска собственост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:50 / 27.01.2016
4022
Сградите и теренът на бившето оздравителното училище на спирка "Марек" да стане изцяло общинска собственост гласуваха съветниците от местния парламент, предаде репортер на Varna24.bg.

Съветниците дадоха благословията си да бъде прекратена съсобствеността върху имота и общината да изкупи дела на Полиграфически комбинат "Димитър Благоев" ООД, София, който в момента притежава 1/3 идеална част от имота в к.к. "Св.Св. Константин и Елена", ул. "28-ма".

Срещу 601 хил. лева общината става собственик на целия терен от 4969 кв. м. и построените върху него 3 сгради с обща площ 961 кв. м.

"Добре е да гласуваме след като стане собственост на общината училището да бъде прехвърлено във функция "Образование", за да не стане така, че скоро да го обявим за публична продан или друга разпоредителна сделка. Най-добре да вържем попа, за да е мирно селото", каза общинския съветник Борислав Гуцанов. 

Председателят на съвета Тодор Балабанов уточни, че няма как това да се случи, без общинския съвет да гласува подобна сделка и увери колегата си, че на мястото на оздравителното училище е предвидена нова сграда за детска градина и учебно заведение за хората в района.  

Решението за закриването на училището бе взето още през април миналата година. 

Поради намалелия брой ученици и недостатъчен бюджет за издръжка на базата да бъдат предприети процедурни действия по закриване на Оздравителното училище "Д-р Н. Димитров" във Варна. Около това становище тогава се обединиха всички заинтересовани институции - Регионалния инспекторат по образование, Главна дирекция "Контрол по правата на детето", териториален отдел - Варна, Община Варна и директорът на училището Цветана Христова.

Възможните варианти за гарантиране на интересите на учениците, настанени в Оздравително училище, както и осигуряването на условия за нормалното им физическо и психическо развитие, бяха обсъдени по време на среща в общината.

По списък децата в Оздравително училище бяха 45 - десет от тях бяха прехвърлени в Център за настаняване от семеен тип, тъй като са от дом "Надежда". Част от децата са на индивидуална форма на обучение, поради здравословни причини, а останалите бяха насочени към общообразователни училища.

Съгласно Закона за Народната просвета бе определено ОУ "Капитан Петко войвода" да стане приемащо училище, т. е. там беше приета документацията на закритото учебно заведение. Преподавателите също бяха пренасочени към същото училище.

Оздравително училище "Д-р Н. Димитров" се намира в близост до спирка ,,Марек" в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена". Сградата включва едноетажен учебен корпус и триетажно общежитие. Тя ще бъде запазена като общинска собственост с цел в бъдеще да се построи детска градина и училище, съобщават от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).