Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пациенти и работещи в други сектори подкрепиха протеста на медицинските сестри във Варна
Автор: Пламена Николова 12:34 / 11.07.2019Коментари (0)2245
© Фейсбук
Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор. Затова, вчера, граждани, работници от други сектори и пациенти се присъединихме към протеста на медицинските сестри, за да покажем солидарност с тяхната борба за достойно заплащане и условия на труд  и за реформа в здравеопазването, съобщават от Автономна Работническа Конфедерация.

Ето какво още споделиха от там по повод на протеста на медицинските сестри във Варна снощи:

Гневът сред здравните работници нараства от месеци. Имаше демонстрации, протести и дори призиви за гладни стачки. Трагедия е, че в страна, където богатите правят каквото си искат, и присвояват огромни суми пари чрез своите лъжи и схеми, честните работници са принудени да прибягват до такива действия, само за да си осигурят достойно заплащане, което да им стига да преживяват. Трагедия е, че медицинските работници трябва да търпят всевъзможен натиск и заплахи от страна на държавни институции, директори на болници, асоциации и казионни синдикати, заради това, че са дръзнали да поискат качествено и достъпно здравеопазване за всички.

Вече повече от седмица, медицинските сестри в Сливен и Троян провеждат едночасови стачки, като заплашват от днес да започнат ефективни стачни действия. Очаква се и други градове да ги последват. Първото нещо, което всички трябва да направим, е да аплодираме тези работници, които са готови да рискуват в името на всички, които използваме здравната система. Те са герои. Ето защо ние сме на улицата, протестирайки заедно с тях.

Включихме се в организацията на тази демонстрация, защото медицинските сестри трябва да усетят, че имат подкрепата на другите работници. Необходим е кураж, за да се противопоставиш на шефовете и да заявиш твърдо, че няма да търпиш лошото заплащане и лошите условия. Медицинските сестри предприемат тези действия от името на всички. Правят го от името на всеки един обикновен работник в това общество, всички хора, които всеки път разчитаме на услугите им, когато ние, или някои от нашите близки се разболее.

Медицинските сестри, както и всички здравни работници, трябва да знаят колко благодарни са обикновените хора за всичките им усилия и тежък труд. А най-добрия начин, да покажем нашата благодарност за тяхната ежедневна работа е да излезем редом с тях и да подкрепим техните искания за достойни заплати и за добра здравна система за всички. И не можем да разделим тези две неща. Не можем да имаме прилична здравна система, в която работниците се третирани като роби.

Затова, с този общ протест искаме да заявим ясно, че медицинските сестри и здравните работници заслужават уважение и че те не са сами в тази борба.

Ето и част от исканията, които обединяват медицинските сестри от различни градове и болници в страната:

Без търговски дружества в здравеопазването!!!

Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

 

Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години.

За достойно заплащане и условия на труд за работещите в здравеопазването!

За качествено и достъпно здравеопазване за всички!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: