Пациенти и работещи в други сектори подкрепиха протеста на медицинските сестри във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:34 / 11.07.2019
2275
Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор. Затова, вчера, граждани, работници от други сектори и пациенти се присъединихме към протеста на медицинските сестри, за да покажем солидарност с тяхната борба за достойно заплащане и условия на труд  и за реформа в здравеопазването, съобщават от Автономна Работническа Конфедерация.

Ето какво още споделиха от там по повод на протеста на медицинските сестри във Варна снощи:

Гневът сред здравните работници нараства от месеци. Имаше демонстрации, протести и дори призиви за гладни стачки. Трагедия е, че в страна, където богатите правят каквото си искат, и присвояват огромни суми пари чрез своите лъжи и схеми, честните работници са принудени да прибягват до такива действия, само за да си осигурят достойно заплащане, което да им стига да преживяват. Трагедия е, че медицинските работници трябва да търпят всевъзможен натиск и заплахи от страна на държавни институции, директори на болници, асоциации и казионни синдикати, заради това, че са дръзнали да поискат качествено и достъпно здравеопазване за всички.

Вече повече от седмица, медицинските сестри в Сливен и Троян провеждат едночасови стачки, като заплашват от днес да започнат ефективни стачни действия. Очаква се и други градове да ги последват. Първото нещо, което всички трябва да направим, е да аплодираме тези работници, които са готови да рискуват в името на всички, които използваме здравната система. Те са герои. Ето защо ние сме на улицата, протестирайки заедно с тях.

Включихме се в организацията на тази демонстрация, защото медицинските сестри трябва да усетят, че имат подкрепата на другите работници. Необходим е кураж, за да се противопоставиш на шефовете и да заявиш твърдо, че няма да търпиш лошото заплащане и лошите условия. Медицинските сестри предприемат тези действия от името на всички. Правят го от името на всеки един обикновен работник в това общество, всички хора, които всеки път разчитаме на услугите им, когато ние, или някои от нашите близки се разболее.

Медицинските сестри, както и всички здравни работници, трябва да знаят колко благодарни са обикновените хора за всичките им усилия и тежък труд. А най-добрия начин, да покажем нашата благодарност за тяхната ежедневна работа е да излезем редом с тях и да подкрепим техните искания за достойни заплати и за добра здравна система за всички. И не можем да разделим тези две неща. Не можем да имаме прилична здравна система, в която работниците се третирани като роби.

Затова, с този общ протест искаме да заявим ясно, че медицинските сестри и здравните работници заслужават уважение и че те не са сами в тази борба.

Ето и част от исканията, които обединяват медицинските сестри от различни градове и болници в страната:

Без търговски дружества в здравеопазването!!!

Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

 

Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години.

За достойно заплащане и условия на труд за работещите в здравеопазването!

За качествено и достъпно здравеопазване за всички!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).