Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пада възрастовата граница на младежите, употребяващи наркотици във Варна
Автор: Пламена Николова 11:07 / 10.01.2022Коментари (0)2948
©
Илюстрация
В страната ни, както и във Варна, употребата на канабис през 2020 г. е по-висока от средната за Европа, споделиха за Varna24.bg от Сдружение "Отвори очи" във Варна.

Пада възрастовата граница на децата, употребяващи трева, метамфетамини и алкохол. Вече 12-годишни деца употребяват дрога системно. По данни от отделението по токсикология, през 2020 г. във Военна болница е имало точно 12-годишни деца интоксикирани от употреба на наркотици, главно синтетична дрога, както и комбинирана употреба на дрога и алкохол.

"По-голямата част от тези, които употребяват не спират просто така, докато не попаднат в някаква програма за терапия и не започнат да се лекуват.

Търсили са ме за 9-годишно дете от Силистра, където има наличие на системна употреба.  Бащата също е наркозависим. При нас в програмата още не са идвали деца, тъй като сега стартираме, но имаме много запитвания от притеснени родители. 

На последния съвет по наркотичните вещества стана ясно, че има страшно много нови субстанции, които не могат да бъдат хванати от тестове и дрегери. Нашето желание е да има промяна в закона така че да могат да бъдат изследвани новите прекурсори, които е видимо, че употребяват не само деца, а и възрастни. Нужна е и нова модерна техника, трябва да се прилагат нови програми за тяхното откриване. 

Търсят ни родители, които търсят подкрепа от нас, а ние затова създадохме дневния център на "Отвори очи", за да можем да обхванем всички възрасти. 

При 98% от хората, които изкарват пълната ни програма, имат подобрение и успех в борбата със зависимостта. Ресоциализацията е точно толкова важна, колкото и рехабилитацията. Много малко са хората, при които има рецидив. Връщаме тези хора обратно в програмата до пълния успех. Програмата ни покрива около 25 човека годишно, което е много малко на фона на броя наркозивисими. До момента не сме имали случай да сме заплашвани от наркодилъри, тъй като поради малкия брой хора ,с които работим, не бъркаме сериозно в джоба на разпространителите.

Наблюденията ми са, че на 5-6 момчета се лекува едно момиче. Имах случай, при който едно девойче, което за мен беше абсолютно безнадежден случай, благодарение на вярата и Бог, защото аз съм вярващ човек, вече е чиста, наскоро се омъжи. 

Почти във всеки втори дом има проблем със зависимост. Няма семейство, което да е застраховано. Стигмата остава, когато хора, които са били наркомани, трябва да бъдат назначени на работа. Винаги остава подозрението дали няма да откраднат, да се провалят. Но хората вече са далеч по-отворени да дадат втори шанс на зависимите", коментира за медията ни Наталия Шулика от Сдружение "Отвори очи". 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: