Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Панихида за жертвите на комунизма ще бъде отслужена на 9 септември във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 07.09.2010Коментари (0)404
© Varna24.bg
На 9 септември от 12 часа във варненския храм "Св. Никола" ще бъде отслужена панихида за избитите български политици, офицери, регенти и интелектуалци в резултат на присъдите на т. нар. Народен съд в първите години след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на ръководствата на СДС-Варна и БДФ-Варна .

Преди 65 г. на 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат новата българска история с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. В резултат на това са екзекутирани 67 депутати от ХХV народно събрание, 22-ма министри от периода 1940 г. - 9 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Останалите депутати и министри са осъдени на лишаване от свобода. Оцелява само един премиер - Константин Муравиев, свален с Деветосептемврийския преврат, който получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 година.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния тогава цар Симеон Сакскобургготски - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, и девет секретари към двореца. Екзекутирани са 47 генерали и полковници, както и издатели на централни вестници и публицисти. Между избитите са командирите на всички родове войски и на основните "стратегически" подразделения.

Екзекуцията е извършена същата нощ, на 1 срещу 2 февруари, до запустяла бомбена яма близо до Централните софийски гробища. Знаменитият учен хирургът проф. Станишев е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.

След демократичните промени в страната, през 1995 г. на мястото е поставен каменен кръст. На 26 август 1996 г. Върховният съд на Република България отменя присъдите на първия състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите.

По различни оценки избитите след Деветосептемврийския комунистически преврат българи са десетки хиляди, сред които и много православни духовници!
Бог да ги прости!

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: