Панихида за жертвите на комунизма ще бъде отслужена на 9 септември във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:29 / 07.09.2010
410
На 9 септември от 12 часа във варненския храм "Св. Никола" ще бъде отслужена панихида за избитите български политици, офицери, регенти и интелектуалци в резултат на присъдите на т. нар. Народен съд в първите години след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на ръководствата на СДС-Варна и БДФ-Варна .

Преди 65 г. на 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат новата българска история с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. В резултат на това са екзекутирани 67 депутати от ХХV народно събрание, 22-ма министри от периода 1940 г. - 9 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Останалите депутати и министри са осъдени на лишаване от свобода. Оцелява само един премиер - Константин Муравиев, свален с Деветосептемврийския преврат, който получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 година.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния тогава цар Симеон Сакскобургготски - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, и девет секретари към двореца. Екзекутирани са 47 генерали и полковници, както и издатели на централни вестници и публицисти. Между избитите са командирите на всички родове войски и на основните "стратегически" подразделения.

Екзекуцията е извършена същата нощ, на 1 срещу 2 февруари, до запустяла бомбена яма близо до Централните софийски гробища. Знаменитият учен хирургът проф. Станишев е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.

След демократичните промени в страната, през 1995 г. на мястото е поставен каменен кръст. На 26 август 1996 г. Върховният съд на Република България отменя присъдите на първия състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите.

По различни оценки избитите след Деветосептемврийския комунистически преврат българи са десетки хиляди, сред които и много православни духовници!
Бог да ги прости!

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!
Варна вече е с по-малко население от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).