Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Парите за свлачища пак не стигат
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 11.03.2010Коментари (0)1830
© Impact Press Group
Все още не е ясно кои свлачища на територията на община Варна ще бъдат укрепени със средствата, заложени за тази цел в общинския бюджет. Това заяви Купен Пашов, шеф на отдела за защита на населението към Община Варна.

По настояване на кмета на Варна през февруари местният парламент гласува в бюджет 2010 да бъдат заложени половин милион лева за укрепване на локални свлачища в града и околностите. Средствата не са предназначени за големи свлачища като това на „Трифон Зарезан" и на ската в Морската градина, тъй като за тях се изискват много повече пари, уточни градоначалникът.

Сред приоритетните за укрепване свлачища са двете в кв.Аспарухово - в местността Джанавара и на улица „Кирил и Методий", посочи Пашов. Според шефа на отдела за защита на населението вероятно парите няма да стигнат за всички свлачища, тъй като укрепванията изискват много средства. По думите на общинския специалист ще се работи там, за където ще стигнат парите, като приоритет ще са жилищните зони.

Изборът ще бъде направен след като бъдат завършени геотехническите изследвания на районите, за да се установи състоянието на терените в дълбочина. Предстои процедура за избор на фирма-изпълнител, която ще поеме аварийната дейност.

Според специалисти се очаква топенето на снега да предизвика ново активизиране на свлачищата, тъй като така се подхранват подпочвените води, които са основен фактор за разместването на земните маси. Именно валежите от дъжд и сняг станаха причина за активизиране на свлачище край южния квартал Галата. В първите дни от новата година там се срути част от скат в местността „Долни ливади".

Преди около месец се активизира свлачище в местността Евксиноград, на метри от няколко етажна къща на улица „Единадесета". Въпреки че бе предупреден, собственикът отказа да напусне имота.

Няколко са срутищата, които рушат ската над Алея Първа в морската градина. Подпочвените води продължават да текат и дори се усилват в района под варненската метеорология, където в началото на ноември скатът поддаде. През последните месеци подобни явления се наблюдават на няколко други места над крайбрежната ялея.

За поредна година ще остане нерешен проблемът с най-голямото свлачище по Черноморието - в местността „Трифон Зарезан". Земните маси там не спират да се движат. В резултат стометрова отсечка от панорамния път Варна- Златни пясъци се разцепи и свлече с няколко метра. По склона към морето тръгнаха къщи, вили, заведение и магазин.

През юни м.г. министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за укрепване на свлачището. Предложената стойност на договора бе близо 6 млн. лева. Начална дата за реализация на проекта не бе посочена, но бе фиксирана краен срок за изпълнението - 24 декември 2012 г. Справка в сайта на Агенцията по обществени поръчки показа, че обществената поръчка за „Трифон Зарезан" е затворена.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 82
13.04.2021 »
07.04.2021 »
20.04.2019 »
31.08.2017 »
24.11.2014 »
17.11.2014 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: