Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Партито“ - черна комедия открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека
Автор: Екип Varna24.bg 09:56 / 19.01.2018Коментари (0)1463
©
Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека "Пенчо Славейков" Варна. В отдел "Изкуство" ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър "Партито" (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева-критик и режисьор.

В новата мрачна комедия "The Party", Джанет (Кристин Скот Томас) е домакиня на празник, в който близки приятели се събират в нейния лондонски дом, за да отпразнуват растежа й в политическата кариера, но... в това време нейният съпруг Бил (Тимъти Спол) е разсеян и по-скоро вглъбен в собствените си мисли. Най-добрата приятелка на Джанет е Ейприл (Патриша Кларксън), която притежава безпощадно чувство за хумор, пристига първа; после прииждат и другите, като всеки има за споделяне по нещо, но изведнъж Бил взима думата - и словата му провокират поредица от разкрития, ситуацията на соарето се усложнява неимоверно, а вечерта, започнала с гръм от шампанско, може да приключи и с други изстрели... "Партито" бе отличен с Наградата на сдружението на германските арт кина по време на Берлинале 2017. Филмът е носител и на британските награди за независимо кино от миналата година за изпълнението на Патриша Кларксън. Сали Потър е от онзи тип творци, които живеят встрани от светлината на прожекторите и с отшелническа отдаденост осмислят живота си чрез експериментиране - в последната й работа зрителят ще открие предизвикателството да се направи черна комедия в черно бял кадър.

Сали Потър е родена във Великобритания на 19 септември 1949. От 14 годишна възраст снима с 8 мм камера. Първите си експерименти в киното прави с късометражни филми през 1969-1970 г. В началото на 70-те снима "Combines" - филм отразяващ съвременния танцов театър в контекста на танцовата компания, основана от нея и хореографа Джейки Ленсли (Limited Dance Company). Сали Потър участва в музикална група като певица и текстописец (Feminist Improvising Group). През 1979-та създава късометражия филм "Трилър" - преработена версия на операта на Пучини "Бохеми". Потър започва да композира и заедно с Дейвид Моушън създават саундтрака към "Орландо" (1992) - екранизация на едноименния романа от Вирджиния Улф, режисирана от Сали Потър. Ролята на благородника Орландо се изпълнява от Тилда Суинтън. Филмът е носител на 25 фестивални отличия (включително има награда за най-добър филм на млад режисьор от Европейската филмова Академия) , номиниран е в две категории за "Оскар". Следващите проекти на Потър са "Мъжът, който плачше" (2000) с Джони Деп, "Да"(2004) с множество награди, сред които: Специалната награда за космополитен филм и религиозна толерантност на режисьорката Сали Потър от Международния филмов фестивал в Брисбейн,Австралия (2005),"Златна звезда" за най-добра актриса на Джоан Алън от Международния филмов фестивал в Сиатъл (2005); В "Гняв" на Сали Портър от 2009 чрез монолози разкриват възхитителните си актьорски качества артистите Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и Джуд Лоу.Филмът на Сали Потър е с номинация за Златна мечка в Берлин през 2009-а . През 2012 Потър снима "Джинджър и Роза". За главните роли са ангажирани Ел Фанинг и Алис Енглерт. Черно белият разказ привлича Потър в експерименталния й филм "Урок по танго" (1997), в който режисьорката изпълнява една от главните роли и си партнира със световно известния танго танцьор Пабло Верон.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: