Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павел Димитров: ГЕРБ търси "млад, енергичен и чист" за кмет на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 05.08.2010Коментари (0)1220
© Varna24.bg
Областният лидер на ГЕРБ край морето Павел Димитров обяви, че няма да се кандидатира за кмет на Варна идната есен.

"Смятам, че на тази позиция в нашия град трябва да застане млад, енергичен, всеотдаен, чист и компетентен човек с житейски опит. Не е задължително да бъде член на партия ГЕРБ, достатъчно е да споделя каузата, идеите и програмата ни". Така той обясни решениетео си  и отвори нова писта за предположения и интриги около фигурата, с която ГЕРБ ще се опита да сложи край на ерата "Йорданов" край морето.

"Истина е, че структурите на ГЕРБ, в които отдавна върви дискусията за излъчване на най-подходящите хора в следващия мандат на местната власт, най-често подават моето име като кметска номинация. Но лично ми убеждение, както вече ви казах, е, че ГЕРБ трябва да заложи на млад и енергичен човек. Убеден съм, че един кмет може да свърши много хубави неща за града си, ако изкара два мандата - в единия да налива основите, а в другия да приключи проектите", обясни Димитров.

Колко ситно ще е ситото, през което ГЕРБ ще подбира кандидат-кметовете и съветниците си във Варненско догодина? Трябва ли кандидатите да имат партийна книжка от управляващата партия? Политическа чистка или кадрово безсилие раждат шефските назначения край морето? Какво заложи ГЕРБ през първата година от управлението си във Варна и какво ни обещава до края - четете в интервюто на областния лидер на партията Павел Димитров.

Павел Димитров, областен лидер на ГЕРБ - Варна: Общият устройствен план на Варна е голямата ни задача

- Г-н Димитров, преди дни ГЕРБ отчете първата си управленска година. Как изглежда тя, пречупена през морски поглед?

- Мисля, че бяха направени немалко неща, но повече са онези, които предстоят. И това е обяснимо, тъй като ние не можехме да направим нищо п реди парламентарните избори - без власт, позиции и мотивация.

- Какъв според Вас е образът на ГЕРБ сред жителите на морската столица година след убедителната победа на парламентарния вот?

- Преди година гражданите ни повярваха и ни повериха правото да управляваме. Мисля, че успяхме да променим поне отчасти облика на Общинския съвет, в който за съжаление повечето хора не се интересуват от развитието на Варна и живота на гражданите, а - от лични, семейни и корпоративни интереси. Затова ще ви отговоря метафорично на въпроса за образа на ГЕРБ - надявам се той да е надеждата - че, след като поставихме началото и солидните основи, ще направим промените, които всички варненци очакват от нас. Защото политическата воля това е налице. Призна го в последния си доклад и ЕК.

- Опонентите ви обаче твърдят, че с операция "Медузи" на практика реализирахте силов преврат в Общинския съвет, който илюстрира безсилието на ГЕРБ да обърне властта във Варна с политически средства. Как приемате тези обвинения?

- Мисля, че дори хората, които ги говорят, не вярват в това. Вижте, несериозно е да се твърдят подобни неща. Нелепо е да се сипят обвинения срещу ГЕРБ и срещу мен на подобно ниво. Това са разработки, секретна информация и разследване, в които подобна намеса е невъзможна. 40 години работя от двете страни на барикадата и съм наясно с процеса. Никога не бих си позволил опити за подобна намеса. Наясно сте, че работя активно в парламента и по текстовете за СРС-та и по промените на НК и по закона за специализираните съдилища. Твърдя, че съм завършен човек с ценности и наложени норми на поведение. И съветвам всички да забравят, че подобни намеси ще се случват докато съм председател на ГЕРБ - Варна.

- Значи смятате, че сте овладели ОбС с политически средства?

- Смятам, че за всички трябва да е ясно, че смяната на мнозинството в ОбС бе логична. Успяхме да убедим съветници от различни формации, че в старата си конфигурация това не е добър Общински съвет. Четирима арестувани, осъдени съветници. Така не може. Промяната беше задължителна и тя започна, независимо от трудностите.

- Защо тогава още в първите заседания новият председател Николай Апостолов бе поставян периодично в конфузни ситуации - да се прегласуват решения и да се гонят съветници из кулоарите, за да се стигне до легитимно гласуване?

- Защо? Защото всеки се пазари и иска нещо. Но мисля, че нещата ще се уталожат и ще бъде наложен работен режим на градския парламент.

- Как оценявате в този контекст работата на групата на ГЕРБ в Общинския съвет след овладяването на мнозинството?

- Правим всичко възможно в този състав на ОбС да наложим промените в поведението и подхода към управлението. За всяка сесия се готвим много отговорно, обсъждаме, обмисляме всяко предложение, преди да вземем решение как да гласуваме. Търсим партньори във всички посоки, за да постигнем прозрачно, открито и честно управление на града.

- Кои са коректните партньори на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна и извън него, като се има предвид, че голяма част от сегашните ви съратници до пролетта вдигаха ръце в предишното мнозинство?

- Пак казвам - Общинският съвет е този, който е, и ние се опитваме да прокарваме промените в наличните условия. Колкото до партньорството - то е изключително трудно, наистина. Но ние търсим всяка възможност да спечелим подкрепа от Синята коалиция, Атака, Отечество, ГЛАС и във всички други групи се опитваме да откриваме съмишленици, дори в опозицията.

- Кога в областната организация на ГЕРБ - Варна ще започне сериозната дискусия за имената и лецата, които партията ще предложи на местните избори догодина?

- Тази дискусия в структурите вече върви. Този път, имам предвид преди местните избори 2011 г., много отдалече сме започнали подготовката. Първото ни явяване на местни избори беше изцяло на прима виста и затова допуснахме много грешки. Опитът обаче е велика работа и сега се подготвяме от рано. Поискали сме от хората в структурите да казват имената и хората, които са най-подготвени и авторитетни за съветници и кметове. Опитваме се да провокираме дискусия вътре в партията, която да ни позволи накрая на излъчим експерти в различните области, за да имаме групи в Общинските съвети, компетентни да решават въпроси от всякакво естество. И, като говоря за експерти имам предвид именно професионалисти, без да изискваме от тях да са членове на ГЕРБ. Достатъчно е да са съмишленици и да са лоялни към каузата. Тази дискусия обаче ще стане публична най-вероятно в късната есен и то след решение на Изпълнителната комисия. Все пак ние сме политическа партия с устав и правила.

- Значи е истина слухът, лидерът на партията Бойко Борисов ви е дал инструкции да решавате според ситуацията - в коя община да подкрепяте силен кмет, дори да не е от ГЕРБ, и къде на всяка цена да играете с партийни номинации?

- Дадени ни бяха пълномощия да посочваме кандидатите, без значение от партийната им принадлежност.

- Кой според Вас е верният подход за Варна - непартиен кандидат, ясна политическа фигура или коалиционна номинация?

- Специално за Варна съм категоричен, че трябва да изберем млад, енергичен, вдеотдаен, чист, компетентен човек с житейски опит. Партийното членство в ГЕРБ няма да е условие. Условията ще са да споделя каузата, идеите и програмата на ГЕРБ, за да ги превърнем в политика на управление на Варна. В това сега се опитвам да убедя и колегите от областта.

- Имате ли го този млад, енергичен и чист човек за кмет на Варна и значи ли това, че вие официално се отказвате от битката за кметския стол край морето?

- Знаех, че ще питате къде ще намерим този човек. Затова засега ще отговоря само - имам предвид конкретен човек, предстоят разговори с него. Колкото до мен, мисля, че е ясно. Вижте, смятам, че един кмет може да свърши наистина много работа и полезни неща, ако управлява два мандата. Затова смятам, че е редно човекът да е млад, енергичен и мотивиран. Не искам да кажа, че не мога да бия много младоци, но виждането ми е такова и го отстоявам, включително и вътре в структурите на ГЕРБ.

- Неписано правило е, че, когато дадено име се завърти твърде рано в публичното пространство като кандидат за изборен пост, тя обикновено не стига до същинска номинация. Вашето име и това на Данчо Симеонов се завъртяха точно в тази схема. Кой ви спрегна рано за претенденти за кметския пост, за да отпаднете от сметката? Усложнява ли се така за ГЕРБ битката за Варна? Каква очаквате да бъде тя в крайна сметка - като имена, политически партии, идеологии?

- Винаги съм знаел, че местните избори са най-тежки. Такива ще бъдат и тези, които се задават. Този път обаче с избирателния кодекс се надявам до голяма степен да се изчистят възможностите за спекула от страна на разни партийки. Колкото до имената ни - приамем, че те излязоха, защото структурите ги подават.

- Партийки-касички ли имате предвид?

- И така могат да бъдат наречени. Но сме решени те да си идат по законодателен път.

- Всички управляващи се заричат да го направят, но обикновено променят изборното законодателство в навечерието на поредния вот и генерални промени така и не се случват.

- При нас такава опасност няма - до Нова година ще сме готови.

- Преди старта на следващия местен вот можете ли да оцените в резюме развитието на "най-добрия град за живеене" и настоящото му състояние?

- Противно на очакванията да атакувам сегашната власт, ще кажа онова, което наистина мисля: Варна е много хубава. Свършена е много работа. Но има още повече за вършене. Най-много ме боли, че градът ни няма Общ устройствен план. Вече сме поели преписките и се ангажирахме да ускорим съгласуванията и влизането му в сила. За продължителното отсъствие на ОУП и последвалите от това неща обаче носят вина и отговорности всички, които са управлявали досега града.

- Защо ГЕРБ изпадна в парадоксалната ситуация във Варна от една страна да получава упреци за безпардонно партийно кадруване, а от друга - оставя впечатление за кадрова немощ и липса на готови хора-експерти за директорски и други ключови постове?

- Няма как да приема обвинения в безпардонно партийно кадруване. И ще ви докажа с факти, че бъркате. Пламен Начков шеф ли е на заетостта? Да, шеф е. От БСП ли е той? От БСП е. Проф. Красимир Иванов директор ли е на университетската болница "Св. Марина"? И за него ми говореха - червен бил. Добре. Но управлява ли болницата перфектно? Да. Данаил Папазов - шеф ли е на пристанището? Шеф е.

- Да, но за него се чу, че местни активисти са го заплашили със силови мерки, ако не подаде оставка, и беше подал.

- Но е директор на пристанището нали? Борислав Люцканов, който освен номинация на БСП е и защитник на Борислав Гуцанов, остана ли шеф на борда в Двореца на културата и спорта? Остана. Венци Николов продължава ли да оглавява Басейнова дирекция? Да. За каква политическа чистка говорим. Смятам, че ГЕРБ доказва с действия отварянето си към експерти. Когато има честни хора, които са добри професионалисити, те могат да са сигурни в подкрепата ни. Обвиниха ни и в политическа чистка в "Градски транспорт". А там такава няма, въпреки че и в приемната ми донесоха папка със сигнали за нарушения в дружеството, които полицията трябва да провери.

- Има ли кадрови решения, за които съжалявате и вече сте наясно, че партията ще понесе негативи?

- Има. Предпочитам обаче да не търсим негативни преоценки и се надявам тези грешки да не костват много на партията.

- Продуктивен ли е диалогът на ГЕРБ с неправителствения сектор?

- Смея да твърдя - повече от продуктивен. Ще ви дам за пример съвместните ни действия с Варненския съюз на превозвачите срещу незаконните таксита и превози - проект, с който и вашето издание бе ангажирано. Намерихме верния формат, поставихме проблемите и те вече се решават един по един. Смятам, че това е точната формула, а не говоренето. Това правило сме въвели и в нашата работа. Имаме интензивно сътрудничество с различни структури по социални програми. От партийната субсидия помагаме на баскетболния клуб, на дом "Другарче". Възстановихме преди дни социалната кухня за майки с деца с увреждания. Подобни невидими неща се опитваме да правим и в парламентарната група, като крайната цел е да се случват добри неща във Варна. Ние бяхме инициатор и двигател за данъчните и социалните придобивки за моряците. Правим приемни - всеки понеделник и сряда. В сряда и четвъртък с граждани се срещат и общинските ни съветници, евродепутати - също. Приемните на ул. "Бенковска" и ул. "Войнишка" са отворени за варненци. Аз съм на разположение всеки понеделник по цял ден, а често и във вторник. На тези срещи се поставят всевъзможни въпроси за решаване. За някои сигурно са дребни неща - пускането на минералния извор и отварянето на социалната кухня, но аз смятам, че подобни проблеми са най-тежки за хората, които ги изпитват на гърба си и затова се стремим максимално бързо да съдействаме за решаването им.

- Кои са ключовите проекти, свързани с Варна, които се ангажирате да се превърнат в управленски решения и факти в края на мандата?

- Вече казах, че голямата ни задача е ускореното приемане на Общия устройствен план. Решим ли този проблем, ще можем да се ангажираме в реалистични срокове и параметри с Втория мост, контейнерния терминал и реконструкцията на Пристанище Варна. Инфраструктурата на Варна е другият ни голям ангажимент, тъй като е недопустимо онова, в което градът ни се превръща след всеки дъжд. В същата линия на ангажименти с най-висок приоритет остават детските градини и социалните дейности и услуги. Мисля, че надеждата за промени, които хората свързват с ГЕРБ, и нашата политическа воля в комбинация ще се превърнат в гаранция за успеха.

Източник: vNews









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: