Павлин Косев: 9% ДДС за заведенията ще донесе повече приходи за хазната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:06 / 13.05.2020
2402
"При ставка от 9% за ДДС в заведения и ресторанти пряката полза от данъци за държавата ще е по-голяма, отколкото с досегашните 20%“, заяви за "ВАРНА новини“ Павлин Косев – мениджър на голяма верига хотели и председател на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

"Тенденцията в Европейския съюз ясно показва, че ниско ДДС за нашия бранш помага на повече приходи, защото излизаме от сивия сектор. Високите ставки принуждават да се търсят лостове за криене на данъци, което освен загуби за бюджета коства и много безсънни нощи. Сега, при новата нормативна база, ще можем да работим с добра печалба, без да прилагаме нелогични механизми. Ще се концентрираме върху бизнеса си, който е с голяма себестойност“, добави Павлин Косев.

Той посочи, че в Европейския съюз при цени в магазините като при нас стойността на една салата в ресторант е 10 – 15 евро, но там стандартът на живот е различен.

"Тук няма да продаваме салати по 20 – 30 лв., но при 9% ДДС по-спокойно можем да гледаме в бъдещето. Искам да благодаря на правителството и на премиера Бойко Борисов за навременната мярка, която спасява бранша в тежка ситуация. Сега е наш ред да покажем, че излизаме от сивата икономика“, посочи Павлин Косев.

Председателят на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите не скри, че при ДДС 9% за хотелите и 20% за ресторанти и заведения се е търсел вариант ставката да бъде по ниската стойност с различни схеми, които не са нито в полза на бюджета, нито в полза на бранша.

Според Павлин Косев запазването на 14-дневна карантина за пристигащи от чужбина дава възможност българският турист на преоткрие родното Черноморие.

"Нека поговорим и за приходи. ДДС и 0% да е, ако нямаме гости, пак ще фалираме. Лятото започна, време е да се научим да живеем с коронавируса. Затова и нашите туристи, вместо да ходят за 2 седмици в Гърция и после още 2 да стоят у дома, нека да дойдат край Варна. И по-безопасно е, и по-евтино, а и надявам се – по-хубаво. Винаги е имало с какво да се похвалим. Много софиянци ми споделят, че харесват Северното Черноморие и искат да почиват тук. Е, сега е моментът. Не само от патриотизъм, а и по изцяло практични съображения“, обобщи Павлин Косев.

Той отново добави, че въпреки сегашната ситуация туризмът ще оцелее. И ще се спаси този, който се адаптира най-правилно и работи с повече от 2 пазара.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).