Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павлин Косев: Когато преживеем това изпитание, не само туризмът, животът няма да е същият!
Автор: Пламена Николова 10:34 / 06.04.2020Коментари (17)10717
©
"Когато преживеем това изпитание, не само туризмът, животът няма да е същият!", коментира за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна. 

"В тази драстична криза и напълно нова и непозната ситуация, една част от хотелиерите и ресторантьорите във Варна ще съумеят да задържат персонала си, друга не. Повечето собственици в бранша започнаха да освобождават хората си, защото мерките се удължават. Не е възможно да вървят редовни заплати на всички ангажирани в един хотел или заведение, при условие, че няма един лев приходи. Когато ги пуснат в неплатен отпуск, хората стоят без пари и това не е вариант. Засега най-добрата алтернатива е изпращането на служителите на трудовата борса. Аз самият съм на борсата. Всички хотели от нашата верига са заключени, персонала е освободен до един. Само охраната остана. Това е вариант да оцелеят хората, колкото и малки да са приходите.

Със сигурност банките трябва да вземат решение за гратисен период на вноските, да не притискат хората с кредити в този момент. Енергото си има политика за разсрочване на сметки, там са по-гъвкави, когато се налага. Който няма право да се регистрира на трудовата борса обаче, ще преживее много трудно този период. За Варна над 50% от наетия персонал ще отиде на борсата, дано системата издържи и поеме всички безработни. 

Не искам да съм песимист и не бих казал, че вследствие кризата ще фалират много от заведенията и хотелите във Варна. Няма да е масово явление. Но връщането в реалния живот ще е трудно. Първо, че реалният живот няма да е същият. Това, което е било остава в миналото. Второ, връщането в реалния живот ще става бавно и поетапно. Няма изведнъж целия персонал в заведения и хотели да се завърне по работните си места и заетостта да се възстанови на сто процента, това ще става плавно в зависимост от обема на работата.

В някои хотели и ресторанти във ваканционните комплекси ще има корекции на заплащането, ще има "нов сериал". Високата безработица като цяло ще се задържи висока и покупателната възможност на много от хората ще бъде много слаба дълго време. Връщаме се доста години назад, във времето, когато имахме малко пари, ценяхме ги и си пазехме работата. За да проходи браншът, ще са нужни години, ще бъде бавен и труден процес. 

Важно е Министерство на туризмът да лобира пред останалите министерства да се дадат някакви ваучери на държавните служители, които да се ползват само в България, като този ваучер да носи отстъпка. Идеята е държавата да осребрява процент от реализираната нощувка в нашите хотели или при друга туристическа услуга. Говорим за държавни служители, които да почиват у нас и чрез тях като клиенти държавата да подпомогне бизнеса в туристическия бранш. 

Най-вече разчитаме на вътрешния пазар, защото е безумие да си мислим, че от Гърция, Италия или Испания ще се юрнат към нашите курорти през това или следващото лято. Ще има такива, които ще дойдат, но хората са предпазливи и наплашени, така че ще си насочват много предпазливо почивките.  Това, че това лято ще се отменят почивките, е ясно, но и следващото е рисково. Трудно ще е да се изправим на крака, но дори и когато се изправим на крака, ще живеем друг живот. Целия свят ще живее в нова реалност. Сега е важно да опазим здравето и живота, своя и на близките си. Трябва да сме отговорни, за да преминем през това изпитание по-бързо. След това ни очакват много нови предизвикателства, като справянето със стопанската криза, която ще е може би по-тежка от здравната криза", коментира Павлин Косев.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Косев, ако твоят живот няма да е същия..... Това не означава, че на "другите" ще се промени! "АМАН" от негативизъм!!!
0
 
 
Много харесвам оптимистични изказвания! Как са правили бизнес тия хора, не знам. Дано бъдещето не зависи от тях!
0
 
 
Аз пък мисля че от ден Х когато всичко мине и отворят хотелите. Поне 2 - 3 месеца няма да заработят както трябва. Първо назначаване на нов персолнал ще отнеме време. После докато започнат да идват туристите. И така това лято го отпишете. Няма да заработи. Или ако? То ще към краят на сезона. И малкото тарикати ще надуят много цените. За да си избият, или опитат да си избият в…“ от загубите. И като се има предвид че и на повечето туристи също кесията ще им е празна. Така че това лято го отпишете!
Aнонимен
на 06.04.2020 г.
0
 
 
О не, ни моа! Този меринджей сериозно ли си представя, че сега като удари безработицата и изведнъж кадрите ще се стекат в неговия бардак да му работят при всякакви условия, а той за награда ще им намали и заплатите? Ми те не са тука тия кадри бе, шефе! Те са оттатъка и не се сещам защо ще се връщат баш при безработицата и ниските заплати, за които си мечтаеш.
0
 
 
живота ще се нормализира,както и туризма и всичко ще е по старо му,бъдете сигурни!!!
+1
 
 
Които преживеят тази криза, на зима го чака гладна криза спокоино!! Призивите да си "останем в къщи" а кой ще засява реколтата която трябва да събираме на есен??? На зима нито хората нито животните ще имат какво да ядат!!!
-1
 
 
Не ги пращайте на борсата, а извадете от джоба си 40% и ги дайте на служители си, без значение дали имате приходи или сте затворени и пратете в къщи служителите си да се пазят! А държавата ще ви даде 60% за да ги дадете на служителите си и така те да не загубят работата си и да получат 100% заплатата си. И няма да е много фрапантно да извадите от мутренските сметки тези 40% тъй като те ще са върху минималната осигурителна заплата която сте плащали - това са едни 250 лева от вашия джоб ( включително от рекет, изнудване, проституция и наркотици), а държавата ще плати останалите 430 лева на вас които трябва да изплатите на служителите си като една минимална заплата. Ако нямате 250 лева за всеки ваш служител продайте БМВ тата или мутрите да развържат кесиите си
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: