"Паяците" вдигнали за година 5000 возила от варненските улици

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
13:27 / 10.03.2017
2826
Твърдението, че от улиците на Варна се вдигат само коли на пришълци от други градове и не се пипат баровски возила, не е вярно. Това коментира за Varna24.bg инж. Младен Иванов, директор на ОП "Паркинги и Синя зона".

"Това, което е приоритет при репатрирането на един автомобил и е залегнало в инструкцията, която спазват колегите от Общинска полиция, е да се вдигне най-пречещия автомобил. Не е първи или последен, или с номер различен от Варна. Около 5000 са колите, вдигнати за миналата година от варненските улици на възлови места. Това не е толкова много. 

Машините ни са две и са стари. Последния месец са работили десет дена и то единия "паяк". Защото са пределно амортизирани. Не мога да ги пусна на улицата, ако не са технически изправни. За мен сигурността на моите служители и тази на собствеността на моите съграждане е най-важното", коментира инж. Иванов. 

Стана ясно, че маршрутите на "паяците" се подават от Общинска полиция и ОП "Общински паркинги и синя зона". 

За старите коли по улиците на Варна инж. Иванов сподели: 

"Извършват се определени стъпки, за да се установи, че автомобилът е стар. На всяка кола има знак за технически преглед. Трябва да са минали две години от датата, посочена на стикера и тогава се смята за отпадък и може да се репатрира. Преди да се репатрира се установява собствеността на автомобила. Изпращат се две писма до собственика доброволно да се яви и да си измести автомобила. И когато собственикът декларира, че ще го премести, но го мести от едната улица на другата, това не спира изпълнението на репатрирането на старата кола. Вдигнатите коли се съхраняват на паркинга за излезли от сила МПС-а.

До момента имаме рекордьори, които с години стоят там. Предстои ни да сключим договор с търговска компания, която е лицензирана, за да може тези автомобили с новите промени в Закона за движение по пътищата, служебно да ги бракуваме и след третия месец да ги прадаваме на тая фирма за разкомплектоване. Идеята ни е не ние да репатрираме старите автомобили, а тази фирма. Тя ще плати и пазенето на автомобила и репатрирането. Когато сключим договор с тази фирма моето желание е общината да не плаща нито един лев за това. Такава практика има в Русе, Бургас и Пловдив. 

Ние водим преписка в момента за над 2000 стари автомобила на територията на целия град. Те пречат на другите участници в движението. Паркоместата са ограничени, особено в централната част. Има много коли, които с години престояват там. В момента имаме преписки за готови 500 автомобили, които още утре могат да се репатрират, тъй като сме извървели целия административен път. Още 170 стари коли стоят на паркинга на общинското предприятие. Има експонати с пораснала трева", коментира инж. Иванов.

Той призова варненци да бъдат по-отговорни и сами да освободят града от трошките. 

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).