Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пазарът на жилища във Варна – все по-скъп и по-предвидим
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 02.11.2017Коментари (4)6046
© Varna24.bg
След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и 2015 г. динамиката на пазара на недвижими имоти във Варна продължава да е към стабилен растеж. Това показват обобщените данни на агенции, работещи в сектора.

След като преминаха през период на криза с голямо предлагане и ограничено търсене, довело до спад с около 30% на цените, в края на миналата година беше отчетена стабилна тенденция към ръст, който продължава и в момента. Факторите, повлияли за промяната, са основно масовото предлагане на жилищни кредити с лихви под 4%, все още ограниченият пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на потенциалните купувачи.

Новината на пазара във Варна обаче е, че докато преди година-две основен двигател на търговията бяха руски граждани, търсещи жилища главно във високия ценови сегмент, сега около 95% от клиентите на агенциите за недвижими имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи.

"Кредитите, разбира се, са солиден фактор за положителния тренд, но това, което рязко повлия пазара във Варна, е динамиката в търговията със земеделски земи на добри цени в региона", каза Диана Кирова, собственик на агенция. 

"Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център."

Статистиката на компанията за периода от началото на годината до края на октомври показва, че тристайните жилища в районите с лесна и бърза комуникация до центъра на града вече се предлагат с около 30% по-високи цени.

Според Елена Парова, главен брокер в компания, спад в търсенето на жилищни имоти няма в нито един от районите на Варна. Тенденцията, която тя очертава, е по-скоро към отчетливо намаляване на т.нар. вторичен пазар на имоти за сметка на интереса към нови жилища.

Още в края на 2016 г. обобщените данни на няколко от големите агенции за недвижими имоти във Варна сочеха, че купувачите се насочват към сделките на нива до 100 и над 120 хил. евро за жилище. Само година по-рано търсенето е било ориентирано предимно към имоти в ценовия диапазон 50 - 70 хил. евро. Но заедно с цената един от най-важните критерии при избора на жилище вече е и качеството на строителните работи, мястото за паркиране и добрите общи части.

По данни на агенция за недвижими имоти от Варна, все по-ясно се очертава и сегментирането на купувачите основано на ясни изисквания към новото им жилище.

"Една част от клиентите ни търсят категорично по-голяма жилищна площ на по-ниска цена, да речем, двустаен апартамент за около 40 хил. евро или тристаен за не повече от 60 хил. евро", казва Елена Парова. "Това е ясен знак към нас да насочим предлагането към имоти в големите жилищни квартали на Варна като "Възраждане" и "Владислав Варненчик". Друг тип клиенти са тези, които също имат ясна визия за бъдещия си имот, но разполагат и с по-голям бюджет - от 90 до 150 хил. евро."

Според Парова в момента цената на жилищните имоти във Варна определя основно местоположението, а не размерът.

Така не особено големи жилища в близост до Морската градина или Гръцката махала вече трайно се продават за около 1200 - 1500 евро на кв.м. "Имаме дори продажби на цени, които достигат и 2 хил. евро на кв.м в тези части на града, но тук вече става дума за действително уникални локации", казва тя.

Интересът на платежоспособните клиенти вече не е така ясно ориентиран към престижни райони като "Траката" и курорта Св. св. Константин и Елена според наблюденията на Диана Кирова. "В доскоро определяните като хитови райони около двореца "Евксиноград", над плажа Кабакум или местността "Ален мак" край Варна в момента е почти нулев", твърди тя.

Същото мнение, но с лек нюанс споделя и Елена Парова. "В момента пазарът е хубав, така го определяме ние в нашите професионални среди", казва тя. 

"Едно от предимствата му е, че има клиенти за всички видове имоти. Купувачите в райони като "Траката" и "Св. Никола" имат по-различен профил. Това са семейства, които се чувстват свободни - с пораснали деца, стабилни доходи и основно жилище в централната част на Варна. Но въпреки че в споменатите райони вече има доста новопостроени сгради, повишен интерес към тях в сравнение с предходни години не се забелязва."

През последната година агенциите на недвижими имоти във Варна отбелязват нарастващ интерес и към жилища с една или две спални в близост до трасетата на градския транспорт и големите супермаркети, въпреки че са встрани от градския център. Примерът, който Парова дава, е с жилищния квартал "Бриз", разположен в северната периферия на Варна, но в близост до Морската градина и магистралата за курорта Златни пясъци.

"Данни на Агенция по вписванията показват, че броят на сключените сделки на зелено за новостроящи се сгради продължава да расте", казва Валентин Пецов от агенцията "Ремакс Идеал". Тази тенденция роди и шеговития термин "сделка на тъмнозелено"-резервация на имот преди излязло разрешение за строителство, т.е. още на фаза проектиране", обяснява той.

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Според брокери на големите агенции във Варна над 70-80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, тъй като те могат лесно да бъдат отдавани под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Според прогноза на Пецов, направена в края на миналата година за "Капитал", инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем или последваща препродажба са сериозен участник и на пазара на новото строителство във Варна. Но покупките на зелено не се записват в регистрите и ръстът в този вид сделки, отчетен от Агенцията по вписванията, ще стане известен в края на тази и през следващата година, след завършването на новостроящите се сгради.

Именно този интерес и е най-логичното обяснение на факта, че търсенето на парцели за строителство вече се е върнало до нивата от 2008 г. "Търсят се терени не само в централната част на Варна", казва Диана Кирова.

Профилът на клиентите, които търсят инвестиция на зелено, показва, че решаващи при сключването на сделка са качеството, бизнес историята на строителната фирма и начинът на плащане.

"Купувачите на жилища в новостроящи се сгради имат завишени изисквания, които не могат да бъдат покрити от имотите на вторичния пазар", обяснява тя. В същото време апартаментите в етап на строеж им дават допълнителна свобода - те могат да бъдат прекроявани и адаптирани към специфичните им изисквания. След тях са дневен тракт (обединени дневна и кухня - бел. ред.) от 35 - 40 кв.м, паркомясто и т.н.".

Парова твърди, че възможностите за разсрочено плащане на новостроящите се жилищни имоти в централната част на Варна повишават цените им до нива над тези на завършените жилища. В същото време таксите за поддръжка в затворените комплекси северно и южно от Варна продължават да са спирачка пред интереса към луксозните имоти. Те се движат в рамките от 5 до 10 евро на кв.м жилищна площ в зависимост от вида и обема на обслужваната инфраструктура.

От агенциите за недвижими имоти във Варна с носталгия си спомнят за "прекрасните 2007-2008", когато пазарът се определяше от руски и британски инвеститори предимно във ваканционни имоти.

Данните на друга агенция от края на миналата година сочеха "замръзване" и на този пазар. Липсата на търсене се обясняваше главно с оттеглянето на купувачите от чужбина - основно Русия и Великобритания. От друга страна, спирачка за българските купувачи и тогава бяха таксите за обслужване на общите части.

"Руснаците, които инвестираха преди време, вече са продавачи", казва Елена Парова. "По-голямата част от тях приключват с имотите си у нас и нямат намерение да търсят нови. В същото време други техни сънародници се насочват към жилища в централната градска част, в близост до училище, транспортната инфраструктура на града, голям търговски комплекс.

Обобщението на данните, предоставени от търговци на недвижими имоти във Варна, очертава три ясни тенденции:

- Българските и чуждестранните купувачи вече имат почти изравнени изисквания към качеството и цената на имотите си при все по-рационален подход към избора на локацията им.

- Предлагането продължава да е по-слабо от търсенето, което движи цените нагоре. Но това няма да продължи дълго.

И трето: "Жилищните сгради, които предстои да бъдат завършени в близките една-две години, се увеличават непрекъснато. А това неминуемо ще доведе до момента, в който предлагането ще надвиши търсенето", прогнозира Елена Парова.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако и строителството беше и качествено и не толкова хаотично, че да си оправдае високата цена, щеше да е добре ! На всичкото отгоре новите кооперации никнат като плевели и затварят и малкото останали свободни пространства по тесните улици в голяма част на града ни.
0
 
 
При възможност заобиколете посредниците и цените ще се окажат доста по-нормални. Адвокатските хонорари са доста по-малки от комисионната на брокерите.
0
 
 
Предлагането било по слабо от търсенето,тази г-жа да си смени професията.....:)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: