Пчелар от Варна: Добивите на мед в региона намаляват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:47 / 30.03.2017
1262
Добивите на мед в региона на Варна намаляват. Това заяви за Радио "Фокус" Атанас Каракашев, дългогодишен пчелар и председател на Областната пчеларска организация във Варна. 

Атанас Каракашев посочи, че една от основните причини за ниските добиви на мед се дължи на високата смъртност на пчелите, породена от силните пестициди, с които се обработват някои зърнените култури. 

Той припомни, че през миналата година Съюзът на българските пчелари организира протести с настояване земеделските производители да спрат използването на никотиноиди при пръскането на полските култури, които обричат пчелите на смърт. "Масово отровиха пчелите, което не им позволи да влязат в зимата подготвени и сега на места имаме дори 100% смъртност, а средно за страната 50 % загинали пчелни семейства. 

Хвалим се, че имаме високи добиви от жито, но това се отрази пагубно за пчеларите. Останалите живи пчели са с отслабена имунна система, което означава, че доходите ще са много ниски, а това е много обезпокоително", отбеляза председателят на пчеларската организация. 

Той маркира още една причина за ниските добиви, свързана с европейските субсидии. "Добивите намаляват, тъй като се изчисляват на база пчелни семейства. Навлязоха много пчелари с малко познания, за които е важно да имат пчелни семейства, но не е важно да имат мед", допълни Атанас Каракашев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).