Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Педагози от варненска детска градина се включиха в уникален проект в Италия
Автор: Пламена Николова 12:14 / 17.06.2022Коментари (0)1635
В последните дни на месец май се проведе последната четвърта мобилност на учителски екип от варненската ДГ 44 “Валентина Терешкова“  по проекта“За здрави, щастливи и успешни деца в детската градина“. Проектът се реализира по Програма Еразъм +, Ключова дейност 1 “Образователна мобилност за граждани“, в сектор “Училищно образование“.

Обучението бе проведено във Флоренция, Италия чрез организацията –домакин  European Teacher Academy. С обучителния курс на тема "Стига теория, да играем! Забавни игри за цялостно развитие на детето“, който събра педагози от Словакия, Испания, Чехия, Кипър, България и Италия. В курса от ДГ “В.Терешкова“ участваха главен учител Жечка Стоянова и учител Даниела Чакърова. В програмата бяха разгледани следните аспекти за подобряване на средата в детската занималня: сътрудничество, развитие на комуникативни и социални умения, игрово базирано обучение и геймификация, личностно израстване на подрастващите.

Общата философия на курса беше, че "играта“ понякога се счита за неструктурирана, безцелна дейност, запазена за деца и тийнейджъри, но всъщност има важна образователна стойност. В игрите участниците се проектират във външни дейности, които могат да бъдат използвани, за да ги накарат да разсъждават върху себе си и да повишат самосъзнанието си. Децата  трябва да общуват и да си сътрудничат с другите, което допринася за тяхната емоционална и социална интелигентност. Играещите могат да се изразяват творчески, като същевременно спазват общите правила, увеличавайки способността си да се концентрират и саморегулират своето поведение.

По време на курса учителите изпробваха на практика своите умения  да използват игри, чрез които  да насърчават способността за  себеизразяване на децата и учениците и лично да преживеят  влиянието им върху самите себе си. Разширяването на опита на педагозите ще им помогне да създадат по-сплотена група, взаимно доверие между учител и деца, а оттам и по- благоприятна среда за подобряване качеството на обучение, възпитание и социализация.

В програмата на курса бяха включени още : сплотени игри, насочени към създаване на чувство за доверие в другите, необходимо за изява на детето в общността;изразителни игри, включващи разказване на истории, драма и ролеви игри, учещи децата да изразяват себе си и да общуват с другите; релаксиращи игри, които помагат на децата да се съсредоточат върху чувствата си и да растат емоционално.

Графика на курса бе съставен така, че ежедневно да се презентират по една или две образователни институции от представителите на участващите държави. Учителите от ДГ "В.Терешкова“ неслучайно избраха деня за представяне на  България да бъде 24 май. На този ден те запознаха европейските си партньори  със значението на празника за страната ни и славянските народи,както и традициите за неговото честване. С кратък видеофилм те представиха забележителности от историята и красотата  на България и град Варна, и по-конкретно  системата на работа с деца в  предучилищна възраст. Подариха ръчно изработени сувенири на своите колеги, свързани с проекти на варненската детска градина за насърчаване на четенето и отговориха на въпросите на колегите си.

Опитът, който е придобит в Италия и споделените идеи от другите участници ще помогне на учителския екип на ДГ 44 "В.Терешкова“ да развие уменията си да проектира  по- добре игровите дейности, да управляват и намаляват неравенствата чрез игра, да провокират спонтанното творчество и насърчават сътрудничеството между децата в групата.

"С проведената последна планирана  мобилност приключваме успешно финансирания ни проект “За здрави, щастливи и успешни деца в детската градина“ по Програма“Еразъм+“. При реализирането му бяхме поставени в много трудни условия на извънредна епидемична обстановка и се радваме, че успяхме да изпълним всички заложени дейности", сподели за Varna24.bg директорът на детската градина Анна Константинова.

От ръководството на детското заведение благодарят за съдействието и разбирането от екипа на Центъра за развитие на човешките ресурси.

"Участваме за първи път в подобна квалификационна програма, която беше изключително полезна за нас. Разширихме своя мироглед в две основни направления:

Иновативни практики в предучилищното образование, ефективно използване на цифрови технологии, неформално образование, образование на открито, учене чрез преживяване и др.;

Нови подходи за индивидуална и групова подкрепа за работа с трудни деца- , драма игри в обучението, театрализирани игри, детска йога, за позитивна занималня, и мн.др.

Новите знания интегрираме веднага в образователната програма на детската градина, а сега в Плана за летни дейности. Приложихме през учебната година успешно STEAM подхода, образование на открито, идеи от Монтесори и Реджо Емилия в различни проекти и инициативи, така, че живота на децата да е интересен и пълноценен за тяхното развитие. Разширихме използването на ИКТ като ресурси в ръцете на учителя и дигитални играчки в обучението на децата.  Осъществихме  нови съвместни дейности с родителите. Споделихме наученото на методически срещи с всички учители от нашата детска градина, млади  учители от район Аспарухово и ДГ “Мечо Пух“- гр. Долни чифлик за по-бързо разпространение и внедряване на иновативни подходи в образованието. Участвахме в Международната конференция“Детската градина и училището на бъдещето- зелени и приобщаващи“ в гр.Шумен, където представихме иновативна педагогическа практика, вдъхновена  от проекта ни по "Еразъм+“, допълниха от детската градина.

Стремежът на педагозите от варненската детска градина “Валентина Терешкова“ за новата учебна година, е да подобрят организацията на образователната среда и развивайки придобития нов опит, да направят"ученето“ в детската градина– лесно и интересно, а малките им  възпитаници  да се чувстват в нея успешни и щастливи деца.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: