Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пекарна дава работа и радост за младежи със специфични потребности във Варна
Автор: Пламена Николова 09:02 / 14.06.2019Коментари (0)4509
© Фейсбук
Фондация "Радост за Нашите Деца“ отбелязва 15 години от създаването си с поредица от прояви във Варна, съобщиха от организацията за Varna24.bg.

След концерта на 8 юни в Морската градина на Варна, на 18 юни в 10 часа ще бъде официално открита "Пекарна Радост“, която се намира на ул.“Радост“ 7А, до супермаркет СВА в кв. "Трошево".

Новото социално предприятие осигурява работа на младежи с различни дефицити. Пекарна "Радост" се казва мястото, където младите хора работят, а случайно или не – то се намира на улица "Радост" в кв. Трошево. Зад идеята стои екипът на фондация "Радост за нашите деца" с председател Нарине Банкова.

Пекарната е създадена по проект по ОП "Човешки ресурси".  В нея работят 12 младежи от 19 до 29 години. Учат се да пекат хляб, закуски и сладки. За труда си получават 560 лв. заплата. Младежите получават и умения да отиват до работа и да се прибират в къщи сами, което също е част от това да бъдат социализирани в обществото.

"Радост за Нашите Деца“ е неправителствена организация в обществена полза, създадена през 2004г., във Варна. Председател на Управителния съвет на фондацията е Нарине Банкова. 

"Оказваме подкрепа на деца със специални образователни потребности и техните семейства. От 2008 година Фондация "Радост за нашите деца" работи с доброволци от Младежка доброволческа служба гр. Варна. Фондацията има сключен договор с Технически Университет - гр. Варна, Катедра "Социални и правни науки" за провеждане на практикум на студенти II и III курс и преддипломен стаж. От създаването си "Радост за нашите деца" е подпомогнала с дългосрочни проекти над 2 000 деца.", споделиха от организацията. 

През годините организацията осъществява проекти и благотворителни инициативи в полза на деца с проблеми. Ето и по-важните от тях:

"Водна терапия за деца с увреждания"  през 2008г.и 2009 г., проект "АКВАТИК" част от проект "Споделена отговорност за активно гражданство" по програма Младежта в действие - Партньори на ОВ Дирекция "Младежки дейности и спорт" през 2011г., проект Младежка доброволческа служба - 2013 г., 2014г. и 2015г. 

Център за Социална Рехабилитация и Интеграция на деца със СОП "Радост“ отваря врати през 2006г. Община Варна - Дирекция "Социални дейности" делегира на Фондация "Радост за нашите деца" социалната услуга, през 2008г. Работата на всички специалисти от центъра е дългосрочна, предназначена за 60 деца със специални потребности. Целева група: деца на възраст от 3 до 18 години с различни затруднения като: Поведенчески разстройства - хиперактивност, дефицит на внимание, опозиционно поведение; Аутистичен спектър; Сензорни и двигателни нарушения; Умствена изостаналост; Детска церебрална парализа; Синдром на Даун; Разстройства в езиковоговорното развитие; Множествени увреждания и други. В ЦСРИ "Радост" работи мултидисциплинарен екип: психолози, специални педагози, логопеди, ерготерапевт, музикотерапевт, трудотерапевт, треньор по плуване, хипотерапевт, социални работници. 

"Пекарна Радост" Социалното предприятие на Фондацията е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Проектът стартира през май 2018г., и е за създаване на заетост в реална производствена среда за 12 младежи до 29 години с различни дефицити. Младите хора получават професионална, психологическа, наставническа подкрепа. Те завършиха обучението си в част от професия "Хлебар" и "Сладкар". Официалното откриване на "Пекарна Радост" е на 18.06.2019г., ул. "Радост" 7 А, Варна. 

"Благодарни сме на нашите партньори и приятели! Всички участници приемат присърце каузата да бъдат представени работещите социалните предприятия в град Варна и участват в събитието безвъзмездно.

Доброволците от PTPI "Делфините“, Община Варна, която предоставя сцена Раковина чрез дирекция "Култура и духовно развитие“ и на водещият Христо Колев. 

Фондация "Оренда“ и Социалното предприятие "Неща с душа“ са сред нашите партньори. Всички игри и материали - "Неща с Душа“ които ще бъдат представени на нашия празник са създадени от хора с увреждания според новаторските образователни тенденции, методите на Монтесори, Уолдорф, които поставят детето в центъра на всеки обучителен процес. 

Фондация "Св.Николай Чудотворец“ и Социалното предприятие "Чудната градина“ е успешно разработена идея за оранжерии, в която да работят младежи и хора от различни институции. Над 20 младежи отглеждат цветя и зеленчуци без изкуствени торове. Потърсете носи знака "Чудната градина“ на всяка саксийка. 

Фондация "Св.Анна“ - Помагат на изоставени деца, самотни майки, младежи напуснали институции, за да продължат да учат, да придобият квалификация, която ги подготвя за самостоятелен живот. Фондацията ще представи проекта си, в който участват девойки, които изработват дрехи, работно облекло, играчки. 

Фондация Карин Дом е организация, основана през 1994г., от Иван Станчов. 23 години след създаването си Карин дом е с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства, от квалифицирани специалисти. 

Фондация "Радост за нашите деца“ ще представи Социалното предприятие "Пекарна Радост“, в което работят 12 младежи до 29 години с различни дефицити. Това е тяхното първо работно място, с трудов договор, където придобиват трудови навици, като усвояват процеса на производството на хляб, закуски, десерти. Надяваме се да ви харесат нашите рогчета, курабийки и много още. 

Театрална Формация "Феникс“ - е единствената формация в България, която интегрира млади хора в неравностойно положение на възраст 19-35 години със и без физически увреждания чрез театралното изкуство. Формацията има много отличия и награди от фестивали и конкурси в страната. Необходимите средства за турнета си, актьорите набират, като организират благотворителни базари за сувенири - изработени от самите тях. Фениксите ще участват с откъс от българският мюзикъл по музика Петър Ступел на и текст на Валери Петров – "Бяла Приказка“. 

Студио ДА е и в основата на множество утвърдени музикални събития като: Международния поп фестивал "Откритие“, конкурсът за рок песен "Рок-хит“, международният детски конкурс "Мини Откритие“, международен детски песенен фестивал "Златни искри“. Децата на Студио ДА, на възраст от 4 до 12 години, ще изпълнят на български детски песни, както и с изпълнението на млади варненски певци 

МузАрт е съвременно музикално студио, което предлага на деца и тийнейджъри, и деца със специални потребности атрактивни и забавни занимания в областта на поп музиката и джаз пеенето. Тук намират внимание и място за. МузАрт участва в на нашия празник с изпълнения на млади варненски певци 

Клуб за творчество "Щурче“ е пространство за творчество и самодейност, създадено през 2005г., за да приюти възстановеният Детски Куклен Театър "Щурче“ на братя Райкови. През годините съм клуба съществуват различни школи по танци, айкидо, пиано, кино-фото клуб, рисуване, и разбира се много театър. Клуб "Щурче“ се представи на празничната ни сцена деца – участници от театралната си школа. 

ЦПЛР ОДК Варна е най-голямата платформа за свободно време за младите варненци на възраст от 5 до 19 години. От 1993г., Общински Детски Център вече 25 години работи активно и дава възможност на над 2 500 деца всяка година да участват в 30 безплатни школи по наука, изкуство и спорт. Многобройни са участията и наградите от концерти, изложби, конкурси и състезания за възпитаниците на ОДК Варна. Публиката ни ще се наслади на изпълнения на децата от Народен хор и Танцов ансамбъл "Българче" към ОДК с ръководители Ваня Друмева, Ирена Станева и Жасмина Василева и на Вокален ансамбъл "Звездни струни" към ОДК, с ръководител Георги Кючуков. 

ЦСРИ "Радост“ освен като домакин ще участва в празничната програма, с изпълнения на любими български стихотворения от на деца – възпитаници на центъра. 

Паралелно с музикално-сценичната програма и представянето на предприятията с кауза ще има весели конкурси – рисунки на асфалт, балонено парти, фейс арт – рисувани лица, различни закачки и награди.

Varna24.bg е медиен партньор на събитието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1612) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: