Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пианистът Адриан Йотикер и Хорът на варненските момчета с концерти на "Варненско лято“
Автор: Пламена Николова 09:18 / 28.06.2019Коментари (0)2455
©
Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния музикален фестивал "Варненско лято" с два много различни концерта в Градската художествена галерия на Варна.

На матинето в 11:00 варненските почитатели на класическата музика ще се срещнат с големия талант на един от най-уважаваните швейцарски пианисти и педагози - Адриан Йотикер. Той е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Йотикер е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра Тонхале, Цюрих, и симфоничния оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите "Ариа“, "Амати“ и "Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Музикалната преса определя стила му на музициране като "струяща чиста енергия“ и цени "неговата способност да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера“. Адриан Йотикер е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален. 

На "Варненско лято“ Йотикер ще гостува с изискана романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и "Благородни и сантиментални валсове", "Гаспар на нощта“ от Морис Равел. 

Началният час на концерта матине е 11:00.

Вечерта на 30 юни легендарният Хор на варненските момчета и младежи, създаден от проф. Марин Чонев, ще празнува половинвековен юбилей в залата на Варненската опера. За радост на почитателите на хоровото изкуство празникът ще е двоен - 40 години творческа дейност ще отбележи с този концерт Дарина Кроснева – дългогодишен диригент на хора. Юбилейният концерт от съпътстващата програма на ММФ "Варненско лято“ е на 30 юни от 18 ч. на сцената на Държавна опера Варна. Диригент  ще бъде самата Дарина Кроснева, на пианото ще е свързаната от години с хора Светлана Панайотова.

Създал стотици певци и ценители с широки познания за хоровото пеене, хорът е авторитетен посланик на българската музика по света. През 50-те години на своето съществуване той е печелил редица престижни награди от международни конкурси. Успехът се дължи преди всичко на проф. Марин Чонев, който залага в концепцията на хора своите високи критерии за хорова музика – кристална богата звучност, точно изпълнение, богатство на репертоара и уважение към българските образци. Тези критерии следва и Дарина Кроснева, която от 1979 г. работи с трите основни формации – момчета, младежи и смесен хор. Под нейно ръководство Младежкият хор печели Специална и първа награда в Монтрьо, Швейцария, а Хорът на варненските момчета и младежи се увенчава с трофеи от национални и европейски конкурси. Заедно трите формации на хора концертират с голям успех в Полша, Гърция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, САЩ.

Дарина Кроснева и Хорът на варненските момчета и младежи имат записи в Белгийското радио, Радио "Шабле“, Швейцария, БНР и Радио Варна. Дарина Кроснева е канена многократно като жури на международни хорови конкурси, тя е и носител на редица национални награди като "Сребърна лира“ и "Златна лира“ на Министерството на културата и "Златен век“.

Началният час на вечерния концерт в залата на Варненската опера е 18:00.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

 Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ "Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ ("Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ "Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят "Солвей Соди“, "Кока-Кола България“, "А1“, "Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб "Ментол“, пиво "Гларус“, винарна и хотелски комплекс "Шато де Берже“, хотелите "Капитол“, "Черно море“, "Модус“  и “Плаза", Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: