Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пиеса на Айн Ранд тази вечер в програмата на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 10.06.2016Коментари (0)787
©
Пиеса на Айн Ранд ще могат да гледат тази вечер зрителите на фестивала "Варненско лято". Театър "София" ще представи "Нощта на 16-ти януари" от на основна сцена от 19 ч. Режисьор е Пламен Марков, а ролите са Николай Антонов, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Мила Банчева, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Михаил Милчев, Росен Белов, Пламен Манасиев, Петя Силянова, Симона Халачева, Ивайло Герасков, Юли Малинов и Антон Григоров.

"Нощта на 16-ти януари" е първата пиеса, която се поставя в България, на иначе добре познатата със своите романи и трактати американска писателка и философ Айн Ранд ("Идеал", "Изворът", "Атлас изправи рамене"). Тя формулира идеите на обективизма, или "философия за живеене на земята". Именно те са поставени на необичаен диспут в това представление, а от реакциите на зрителите зависи неговият финал. Нюйоркска съдебна зала през 30-те години. Секретарката Карън Андре е обвинена в убийството на нейния началник, а както се оказва и любовник. Но около смъртния случай има много неизяснени въпроси. В хода на делото изскачат тайни, задкулисни игри, интриги, любов и жажда за власт. И тук идва основната провокация - в ролята на съдебни заседатели чрез жребий влизат представители на публиката. Именно те трябва да решат докъде се простират границите и правата на отделната личност в отстояване на правото й на щастие. "Ние ще опитаме да дадем възможност публиката да се сблъска челно с идеите на Айн Ранд, като я преоткрие. Така се надяваме да се доближим до истинска дискусия", заявява своето намерение режисьорът Пламен Марков и го реализира с помощта на силен и убедителен актьорски състав.

Пламен Марков е режисьор с утвърдено място в българския театър, професор по "Актьорство и режисура за драматичен театър" в НАТФИЗ. Поставя както в мащабни и епически форми по исторически сюжети и източници ("Попове и вещици" - авторски спектакъл по възрожденски текстове, "Зидарите и попа" и др.), така и камерни психологически нюансирани представления с интерес към модерната и съвременна драматургия ("Бившата Мис на малкия град" от М. Макдона, "Арт" от Ясмина Реза и др.).

На сцена "Филиал" от 20 ч. Театър 199 ще представи пиесата на Ингмар Бергман "Сарабанда". В нея участват Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев и Елена Телбис, а режисьор е Иван Урумов

"Сарабанда" е старинен испански танц в характерно бавно темпо, използван от композитори в различни епохи. Сарабандата е в сърцевината на последния сюжет в творчеството на Ингмар Бергман, признат още приживе за класик като драматург, сценарист, кино и театрален режисьор. Първоначално той е написан за телевизионен филм, който се появява през 2004 г. като част от поредицата "Сцени от един семеен живот".

Постановката на Иван Урумов е първата театрална среща на българската публика със "Сарабанда". Тя започва с на пръв поглед необяснимата поява на Мариане в дома на Йохан- интелектуалец в края на своя изпълнен с любовни връзки живот, оттеглил се в усамотение и изолация. Двамата са бивши съпрузи с много недоизказаност и сложни отношения помежду си. Другите образи в пиесата са Хенрик - син на Йохан от друг брак, и неговата дъщеря Карин, млада и талантлива виолончелистка. Представлението протича в срещи между четиримата, винаги по двама и никога заедно. Те разкриват сложността на човешката личност, която неизменно се изгражда, изменя, разкривява във взаимодействието с другите. Всички те са в онзи момент от живота, когато настава време за равносметки. Как в него, в плетеницата на сложното минало изглежда бъдещето? Именно съдбата на младата Карин е в центъра на тази сарабанда.

Иван Урумов поставя пиесата сякаш с диригентска палка, с плавност и прецизна отмереност, изграждайки завладяваща театрална сюита. Той разчита текста на Бергман без да търси излишни ефекти, но и без да спестява от всички негови нюанси, за което допринася чувствителната игра на актьорите.

На сцената на Кукления театър трупата на театър "Българска армия" ще играе "Жената от морето". Постановката е на Василена Попилиева, а актьорския състав включва Георги Кадурин, Гергана Плетньова, Тигран Торосян, Десислава Касабова, Йордан Ръсин и Владислав Виолинов. Началото е в 18 ч.

Години наред Елида Вангел съществува като черупка, захвърлена на дъното на тъмното море. Нейният живот е спрял в един момент от миналото, който за нея е много по-истински от настоящето и по-щастлив от бъдещето. А на брега на фиорда хората се радват на топлите летни дни, влюбват се, мечтаят - на север през лятото слънцето изгрява дори посред нощ. . .

"Жената от морето" е сред най-известните символистични пиеси на норвежкия драматург, баща на модерната драма Хенрик Ибсен. Пиесата е превръщана в опера, в балада и има няколко екранизации, в една от които участва и голямата бергманова актриса Лив Улман. Пиесата е фокусирана върху съдбата на Елида Вангел, омъжена за д-р Вангел, лекар в малък норвежки град. След години отсъствие нейната стара любов - моряк, се завръща и тя е изправена пред тежък избор.

Младата режисьорка Василена Попилиева предприема значителни съкращения в текста и създава един интимен спектакъл с опитен актьорски състав от различни поколения. В него като основна тема стои стремежът към вътрешна свобода: "свобода, която идва не с напускането, не с промяната на външните аспекти на живота, а само тогава, когато човек успее да се раздели с онова, вътре в себе си, което го държи закотвен на едно място."

Студенти от Нов български университет ще играят "Екселсиор" от 17:30 ч. в Градската художествена галерия.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Бум на коклюш в България
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: