"Пикадили" влезе във фалит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
10:14 / 06.03.2017
6479
"Пикадили" е неплатежоспособна и от 17 февруари е в процедура по несъстоятелност. С това решение смалената верига не изчезва, защото от поне две години работи със същия бранд през друго дружество - "Селект трейд", но и оттам зареждането е слабо, съобщава вестник "Капитал".

В момента обектите са 16, а в пика магазините бяха 40. От съдебното решение обаче се вижда щетата: над 80 млн. лв. дълове към кредитори - основно доставчици, наемодатели, персонал и държава. Така след многократна смяна на собствеността смъртта на "Пикадили" ЕАД вече е и юридически задвижена. Пълно изчезване имаше и при друга верига - Carrefour. Гръцкият франчайзьор няма обект отдавна, а вече е и в несъстоятелност.

Решението на Софийския градски съд е, че началната дата на неплатежоспособността на "Пикадили" е краят на 2012 г., а компанията вече е свръхзадлъжняла към края на 2015 г. Старата дата означава, че сключени след нея неизгодни сделки могат да бъдат отменени - например неясното прехвърляне на марката "Пикадили" към собственика на дружеството "АП март".

В компанията има назначен временен синдик и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания.

За близо 20 години в търговията на дребно веригата "Пикадили" смени няколко пъти собствеността и концепцията си. Компанията е основана от варненеца Георги Папуров и в началото е представена само във Варна. Следва разширение и национално покритие. След това "Пикадили" стана част от сръбската група "Делта макси" на бизнесмена Мирослав Мишкович, който пък я продаде на белгийската Delhaize Group.

През юни 2014 веригата отново смени собствеността си и за кратко стана притежание на "АП март" на Ангел Ангелов (част от групата "Градус") и Петър Дудоленски.

През ноември 2014 г. "АП март" и гръцката Marinopoulos през "КМБ България", която държеше франчайза за магазините Carrefour в България, обявиха, че ще се слеят в общо дружество. Съдружието обаче не се случи. По това време вече собственици на "Пикадили" са братята Валентин и Десислав Попови (които имат бизнес най-вече в сектора на недвижимите имоти, но без видими акционерни участия) и Николай Лазаров, става ясно от документи в Търговския регистър, публикувани тогава.

От лятото на 2016 по информация на "Капитал" едноличен акционер е Николай Лазаров, а братята Попови са се оттеглили от участието си. Официално в люксембургския регистър собственикът има номинални директори.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).