Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Писаха "Много добър 5" на прокурорите от Варна и региона
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 13.04.2018Коментари (0)1401
© Varna24.bg
Работата на прокурорите от района на Апелативната прокуратура във Варна през миналата година може да се оцени като много добра. Оценката бе дадена на годишното събрание по отчетния доклад от изпълняващия функциите на административен ръководител  Вилен Мичев. По прокурорски актове на шестте окръжни и 20-те районни прокуратури в апелативния район през 2017 год. са осъдени и санкционирани  общо 5489 лица. Броят им е със 113 лица повече в сравнение с 2016 г. , а спрямо 2015 г. увеличението е с 254.

Както през последните пет години, така и през миналата около една трета от всички осъдени извършители на престъпления са по актове на съдилищата от Варненския съдебен район, в който осъдените са били 1637. В Добричкия съдебен район са осъдени 1022 лица, в Шуменския – 878, в Разградския – 799, в Силистренския 569, в Търговищкия – 584 лица.

Като изключително тревожна тенденция за 2017 г. апелативният прокурор Вилен Мичев изведе значителното повишаване на делата, водени срещу непълнолетни извършители на престъпления. През миналата година прокурорите от апелативния район са наблюдавали 379 производства срещу непълнолетни лица, като само новообразуваните дела през отчетния период наброяват 220. Като препоръка в работата на всички, които имат отношение към подрастващите, той посочи по-активното отношение и комуникация с тази част от нашето общество, като целта е превенция, а не работа след  извършено престъпно посегателство.

Особено тревожен е и фактът, че през 2017 г. прилаганата по изключение спрямо непълнолетни крайна мярка за процесуална принуда, каквато е задържането под стража, е била определена от съдилищата в апелативния район спрямо 10 непълнолетни лица. 166 са внесените в съда прокурорски актове срещу непълнолетни извършители през 2017 г. Според Апелативната прокуратура причините за тъй наречената детска престъпност се коренят в отказа от образование, от което годишно по данни на НСИ след 1989 год. отпадат около 30 000 деца. Половината от тях са от ромски произход, които не пристъпват прага на училището, което продължава да бъде само институт за обучение, но отдавна се е алиенирало от възпитателните си функции. Ролята на прокурорите в тази посока е в срещите с подрастващите, разясняване на опасността от наказателна репресия и най-вече от употребата на наркотични вещества.

Много добра оценка за 2017 г. получи работата на прокурорите в апелативния район по дела с предмет на престъпление ДДС.През отчетния период са наблюдавани 93 дела на данъчни престъпления, свързани със злоупотреба с ДДС, като броят на новообразуваните през изминалата година е фрапиращ – 63 производства. Трикратно е увеличението на тези дела през 2017 г.  По внесените в съда 32 дела срещу 39 обвиняеми лица броят на осъдените за злоупотреба с ДДС с влязъл в сила съдебен акт е 33 и е най-големият от 2013 г. насам.

По отчетния доклад на Апелативната прокуратура във Варна отношение взеха присъствалите на събранието административни ръководители на окръжни и районни прокуратури, завеждащи окръжни следствени отдели, както и гостите на годишното събрание – членът на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, заместник-председателят на Апелативния съд във Варна Янко Янков и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: