Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Писмо в бутилка роди 21-годишно приятелство
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 09.05.2014Коментари (0)844
© Монитор
Писмо в бутилка става причина за дълголетно задочно приятелство между семействата на варненския капитан и австралийския инженер. От седмица капитан Христо Христов и неговата съпруга Виолета, синовете им Андрей и Антон със снахите и дори внуците на капитанското семейство- Кристина и Даниел, са в трескава подготовка и очакване на гости от далечна Австралия. Вчера те посрещнаха във Варна своите дългогодишни приятели Франк и Валда Питман от крайбрежното градче Кеймб­­­ридж в Западна Австралия. Имаше много цветя, целувки и прегръдки, малко сълзи на радост и много усмивки, размяна на подаръци и спомени.

На 30 януари 1992 г. Христо Христов, тогава старши помощник-капитан на кораба от БМФ "Йордан Лютибродски", пуснал бутилката в океана край Южна Африка. На листчето в нея написал името и адреса си във Варна, датата и координатите, на които се намирал корабът му. 21 месеца по-късно Франк Питман се натъкнал едно ранно утро на интересната находка, докато разхождал кучето си по брега на градчето си, което е в района на столицата на Западна Австралия, Пърт. Още същия ден жена му Валда написала писмо до Варна, а капитанската съпруга Виолета отговорила и сложила началото на епистоларната дружба между Христови и Питман. След 21-годишна кореспонденция семействата най-сетне се срещнаха вчера във Варна.

"Толкова много чакахме, дай да те разцелувам!", бяха първите думи към Валда, произнесени от домакинята, произведена от стария капитан в стар-пом на семейния кораб. Докато децата поднасяха огромните цветни букети на далечните гости, Виолета извади подаръка, който беше им приготвила за посрещането - по една керамична чаша с изписаното име на Варна и снимка на бутилката, която е сложила началото на тяхното приятелство. Франк веднага реши, че това ще е чашата му за бира.

Имаше и тениски с надпис "Варна" и четирите посоки на света, както и стилизиран часовник с очертанията на картата на България. Австралийците пък връчиха сертификат на българските си приятели от кмета на Пърт, Саймън Уитърс. В него е посочено, че "Този сертификат е признание за полученото послание, което сложи началото на едно голямо приятелство между град Кеймб­ридж, Западна Австралия, и морската столица на България - Варна". Раз­вълнуваната от такова сърдечно посрещане Валда каза, че "Да се намери бутилка, която толкова време е пътувала в океана, е нещо вълнуващо и романтично. Не носим бутилката, защото тя е нещо много ценно за нашето семейство, за да рискуваме да я вземем на път, където може да се счупи. Затова я оставихме у дома, където имаме специален кът на България", каза още тя. Затова пък показваше с голямо удоволствие снимките на плажа, където е открито писмото в бутилка, изрезки от местната преса, в която е описана българо-австралийската им дружба, писмата, които са си разменяли през годините.

Капитанът пуснал 60 листчета с адреса си в морето

"Пуснах близо 60 писма в бутилки. Качих се на борда през 1991 г. Правихме дълъг ремонт в Сингапур, после поехме за Бразилия да товарим стомана пак за Сингапур. Оказа се, че и след ремонта автопилотът на кораба не работи, затова давах дълги вахтени дежурства. И докато пътувахме 29 дни към Южна Америка и 31 дни обратно, сред безкрайната шир на океана ми хрумна да убия скуката и да пусна писмата. Ползвах парчета от стари корабни карти с името на кораба, флага, домашния си адрес във Варна и хобито си - събирането на картички и изгледи ", спомня си днес кап. Христов. От 2007 година той е пенсионер, след 34-годишна служба в БМФ. "Австралийците имат две дъщери и 4 внучета. Ние имаме две момчета и две внучета. Споделяме си радости и неволи, познаваме се отлично. Знаем за женитбите на децата си, кръщенетата на внуците, за семейните празници, за забележителностите и традициите на своите две страни. Покрай дружбата ни те научиха много за нашата страна. Валда даже е обзавела кът "България" в дома им. Събира всичко, което е прочела за страната ни. През 1994 г. ми прати вестник със снимката на Йордан Лечков след триумфалния му гол в мача срещу Германия на Световното и бележка, че и в Пърт ни подкрепят", разказва дейната домакиня Виолета. В отговор тя пък сътворила в техния дом кът "Австралия". Франк е инженер, а Валда - преподавател по музика, а след пенсионирането си става доброволец в полагането на грижи за животните в тамошния зоопарк.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: