Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пламен Андреев към "Демократична България": Навлизате във води, в които бъркате в джоба на бизнеса във Варна!
Автор: Пламена Николова 13:13 / 05.02.2020Коментари (2)6068
© Varna24.bg
С исканията си да бъде променен Общия устройствен план на Варна в борбата с презастрояването,  навлизате във води, в които бъркате в джоба на целия предприемачески бизнес във Варна. Това заяви вчера по време на среща с ръководството на ДСБ и Да, България във Варна управителят на фирма "Планекс“ Пламен Андреев, в качеството си на представител на Строителната камара, предаде репортер на Varna24.bg.

Пресконференцията бе по повод на декларация от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, в която се настояваше "десните" да поемат своята отговорност за презастрояването на Варна.

По този повод вчера Васко Василев – председател на ДСБ-Варна и Нелко Начев – председател на ДА,България-Варна, излязоха с позиция, част от която гласи:

"Общият устройствен план не е партийно мероприятие. Политическите партии, представени в Общинския съвет могат само да заявят воля да подкрепят или отхвърлят чрез гласуване промяната на ОУП. Имате нашите уверения, че Демократична България би подкрепила всяка промяна, която ще доведе до съхраняване и положително развитие на нормалната градска среда във Варна. Ние, настойчиво изискваме от Вас незабавно да насочите вниманието си към проблема с презастрояването на града и да предприемете спешни действия за ликвидирането на причините за него!"

От Демократична България обаче отказаха да участват в инициираната от съветниците от ГЕРБ-Варна експертна среща по темата. 

По повод изявленията на ДСБ и Да-България Пламен Андреев каза следното:

"В сферата на социалната политика и теориите са силни левите, тук трябва десните малко по-грамотно и техничарски да разсъждават по тези проблеми. 

Дълго време беше подготвян ОУП. В пореиода до 2020 г. има много територии в града, които било заради реституция, било заради друг вид собственост, са частни. Техните собственици са влезли в разговори с някакви предприемачи. Тези предприемачи от своя страна са си направили сметката да платят на собствениците, за да си купят даден терен при съответните параметри на съответния ОУП. Не си ли давате сметка, че навлизате в едни води, в които не просто засягате интереси, а бъркате в джоба на целия предприемачески бизнес.

Ако някой ме пита дали някъде трябва да има небостъргач, аз ще кажа, че не съм архитект, да се събере Камерата на архитектите и тя да решава. Ако ми кажете, че на мястото на сградата на Община Варна трябва да построим библиотека, вероятно ще се съглася, че ще е хубаво. Но Варна има много дадености, които трябва да се отчетат. Тя е общо взето затворен град. Варна няма посока за развитие. В момента една от водещите концепции за София, е уплътняване на градските територии било със застрояване на стари производствени сгради, било с реконструкция на някакви нискоетажни квартали. Това е град. Който иска панорама или чист въздух да ходи в "Аспарухово" или Галата, в Банкя и т. н

В града сградите са високи. Не казвам, че трябва да бъдат небостъргачи. Бях във Вашингтон скоро, чудесен град. Всичко е до 7 етажа. Но ние трябва да мислим за развитието на Варна като град. Няма как вашата партия да има представа колко канали, колко води има, има ВиК за тая работа. За тока си има Енерго. Те си дават предписания и ние, баламите преприемачи, ги изпълняваме.

За един проект инвестицията в инфраструктурата стига до 500 000 лв. За "Бриз", например, един кмет, с който аз карах първа серия на този филм, през 2005 г. наложи забрана. Забраната се отнасяше за реализиране на регулационните планове, за изграждане на улиците, за изграждане на трафопостовете и ВиК системата. Забраната мина, улиците ги направиха предприемачите, трафопостовете и помпените станции ги направиха предприемачите..."Бриз" се застроява, защото забраната има един определен срок, но в този срок е трябвало държавата да изпълни тези инфраструктурни мероприятия. А тя не ги е направила. Аз мисля, че процесите, които се развиват в града не са партийна работа и ако някой е имал претенции към ОУП да ги е казал, когато му е било времето. 

Нямам пряк интерес към нито една от темите, нямам конкретни обекти. Но никога не съм си позволявал да строя в Морската градина. По морални съображения. Питал съм бившия дългогодишен кмет защо допусна строителство в Морската градина? Като го е допуснал, му казах, да направи един квартал, че да има улично осветление, да има сметоизвозване и всичко, от което се нуждае един квартал. Сега има тук там къща, тук там клуб, контрол на влизане и объркване на проблемите. Сега ако тръгнем да разсъждаваме в тая посока ще се получи същото, не е конкретизирано от вас това презастрояване за къде се отнася. 

"Възраждане", "Владиславово" ще се застрояват - хората искат нискобюджетни апартаменти, ще ги купуват, няма лошо. Дали трябва да се строи на бившия Шах дом е обществен въпрос, публичен, не е започнал, не е реализирано примерно като ПУП и т.н. На мен никак не ми харесва "Симфонията" на пилоните, но представяте ли си до една 15-етажна сграда да изниква 5-етажна, после една на 15, една на 5... Така ще ви харесва ли града?! Ако е било казано навремето да е 5, с две ръце се подписвам, но вече е започнал друг процес... Много лесно се налага забрана. Ако притискате кмета, той ще я наложи, от което ще загубят и кметът, и общината, и данъците, и бюджета... Моля ви да мислите и за гражданите, и за бизнеса, и за нещата, които вече са се случили. Ще се създаде много голям проблем, ако тръгнем на общи основания да казваме: Няма да строим вече там!“, каза Пламен Андреев.

След коментара му Василев заяви, че трябва решение относно промяната в ОУП да бъде взето от експертите, а не от политиците.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не мисля,че т.нар.бизнес във гр,Варна е само строителство и не би трябвало. Ако развитието на града ни е свързано с''уплътняване на градските територии'' и ''високи сгради'' нищо хубаво не ни очаква. С уважение: Гражданин на град Варна
Aнонимен
на 05.02.2020 г.
+1
 
 
Как спи тоя спокойно след всичките _айна дето ги изсра из града последните 20 години. Не бил строил в Морската. А навсякъде другаде? Въобще не ми е жал за крадливия бизнес. Въпросът е , че и главния "архитет" е много навит на строителството.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: