Пламен Манушев: Трябва да се възстанови доверието между страните в Черноморския регион

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:22 / 08.07.2015
593
"След събитията в Украйна Черноморският регион се превърна в зона на глобално противоборство. В отношенията, основани на сътрудничество и разбирателство, които изграждахме през последните десетилетия, сега липсва доверие. Надявам се да се намери изход от тази ситуация", коментира варненският народен представител от ПП ГЕРБ Пламен Манушев, който е зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика, член на делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО и на групата за приятелство България - Украйна. 

Предизвикателствата пред външната политика на страната ни бяха сред темите в разговора на депутата и вицеадмирал о.р. с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район "Младост". Срещата се проведе по инициатива на районния ръководител на партията д-р Лидия Маринова. 

Акцент в дискусията бяха и взаимоотношенията на България със съседните държави. Манушев отчете известен напредък в преговорите за подписване на договор за добросъседство с Македония и изтъкна, че събитията в Гърция крият риск не само за ситуацията на Балканите, а в целия Европейски съюз. "Експертите са категорични, че за банковата ни система обаче няма опасност", увери народният представител. Той подчерта, че противодействието на терористичните заплахи изисква единните усилия на Русия, Америка и ЕС. "Това е начинът светът да се противопостави на раковото образувание Ислямска държава", убеден е Пламен Манушев.

Той посочи още, че за постигането на добра координация и взаимодействие между службите у нас ГЕРБ предлага важни законови промени. "Става въпрос за изменения в 4 закона - за военното разузнаване, за Държавна агенция "Разузнаване" и цивилното разузнаване, за Националната служба за охрана и общият устройствен закон, който урежда взаимоотношенията между спецслужбите. Тези промени са от ключово значение в сферата на сигурността, особено при терористични заплахи", заяви Пламен Манушев. 

Като член на комисията по отбрана в Народното събрание той информира, че Министерството на отбраната работи усилено да се приеме Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и след това да се изготви план за модернизация на въоръжените сили, в който конкретно да се запишат какви нови самолети, кораби, системи за пехотата и др. са необходими на страната ни. 

По повод стартиралото националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2015" Пламен Манушев коментира, че събитието е важно както за подобряване оперативната съвместимост и взаимодействието при евентуални кризи, така и за сертифицирането на кораби на Военноморските сили на България, съгласно методиката за оценка на НАТО.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).