Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пламена Рачева представя юбилейната изложба на Светла Косева
Автор: Пламена Николова 08:40 / 16.10.2020Коментари (0)1477
©
На 15 октомври в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, се откри изложба живопис на Светла Косева. Изложбата има и юбилеен привкус. Позната и обичана заради своя деликатен усет към недоизказаното в градския пейзаж и към топлината на следите от човешко присъствие, Светла Косева и този път зарадва почитателите си с нови работи от любими места край морето.

Ето какво споделя за авторката Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и

Директор на ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна:

Картините на Светла Косева са визуален свят с тематични мотиви от ежедневието на самотния човек. От стилистична гледна точка те имат своя сценография, в която действието се развива в екстериор или в интериор. Обичайно пред прозорец, зад който се открива гледка към синьо небе с бели пухкави облаци и птици - гълъби и гларуси, които кръжат и се гонят с вятъра между небе, море и земя.

В други картини самото сюжетно действие се развива в екстериор, на балкон, по улица на крайбрежен град, в задния план на която се вижда ивица море или на някаква балюстрада, и във водата по брега на морето. В тази пространствена среда на изобразителното поле тя поставя своите герои. Това са фигури на хора, обичайно самотни, изправени в гръб или профил, изобразени в момент на съзерцание, къпещи се, разхождащи се, а също има и групи с играещи деца.

Въпросите, които задава в изкуството си художничката, са за интровертност, интериорност и затруднение в комуникацията между хората. Изразява ги с пустотата на градски улици, с едно илюзорно спокойствие, заредено не с вътрешна хармония, а с енергията на някакво вътрешно безпокойство, което витае във въздуха. Ние го усещаме осезаемо, сякаш го чуваме с плясъка от крилете на птиците. Светла ги изобразява в различни ракурси, в един вихър на фона на сините небеса, в които светлината прозира зад облаците.

Като стил картините на Светла Косева могат да бъдат отнесени към фотореализма, защото в тях има много от характерните белези на черно-бялата фотография, към която авторката изразява нескритото си пристрастие. Живописната им трактовка наподобява ръчно колорирана винтидж фотография. С тънко положените цветни нюанси тя изгражда въздушното пространство. Гладко положените живописни мазки са в плътните цветове на кадмиево кафяво, сиво, бяло и черно. Пластично те моделират формите и оформят силуетите на фигурите. Ние не виждаме детайли, усещаме образи с нещо невидимо, но осезаемо, образи, които граничат със загадките на магичния реализъм. По-точно, това са образи метафори от една друга метареалност, в която има "Ангели привечер“, "Музика и крила“, "Никулден“, "Пристигане“, "Утро в отражения“ и "Тишина“.

От една страна това са живописни платна, създадени с привързаност към реалността – "Пазачът на фара“, "Лятно, Варненско“, "Булевард на свечеряване“, "Неделя“, "Уличка в края на март“, "Следобед в Балчик“ и др. В тях има обекти, прецизно кадрирани в пространството. Елементите на композицията са построени с ясна архитектоника, с постигнат баланс между вертикалите на човешките фигури, дърветата, сградите и с пресечените от тях хоризонтали на трите плана - земя, море и небе. Сред тях са летящите птици, те раздвижват статиката и насищат въздуха с мистерия. Получава се едно преливане от видимо към въображаемо, на реалност в съновидение, в което има загадка, някаква неяснота. Това е търсено като авторски живописен похват, защото линиите на контурите обичайно леко вибрират, образите са в контражур и фигурите също. Те са превърнати във фигуранти, които участват в едно сценично действие, което се развива в обитаемата градска среда на Варна, Шабла и Балчик.

Близки по същността си с фотографията, картините на Светла Косева показват действие в стоп кадър, кадър, запечатал едновременно динамиката и статиката на миг, уловен с бързината на един поглед и чувство. В тях има изобразени различни градски истории, които всеки може сам да си съчини и да разкаже.

Сред многото други художници, разпознаваме живописните ѝ платна, защото в тях има светлина, въздухът им е чист и прозрачен, морето е притихнало в отражения, а небето е поляната на белите облаци и птици. В тях игрите на децата са щастие, а самотата на хората - неизбежна.

Образът на художничката е там, в пространството на един обитаем морски бряг, в град, населен със самота, гълъби и лебеди, с гларуси, които с крясък разбиват тишината на мечтите и мислите ни. Това преживяване и чувство ни е познато и затова ние харесваме изкуството на Светла Косева, защото този свят от нейните картини за нас е духовно близък и вдъхновяващ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: