Планински водач от Варна спаси туристка в Родопите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:56 / 29.07.2016
2097
Планински водач от Варна е спасил живота на жена в Родопите, предаде "Фокус".

Инцидентът се е случил вчера в следобедните часове между 15.00 и 15.30 часа. Оказалият първа помощ Юлиян Варимезов от туристическо дружество "Родни Балкани" обясни, че злополуката е станала, докато е водил група при планински преход в местност до хижа "Чудните мостове" в Родопите.
По думите му, потърпевшата е проявила самоинициатива, решавайки да се спусне по въжения тролей без да бъде съблюдавана от отговорни лица в този момент. Експертът посочи, че при спускането си, жената е паднала от атракционното съоръжение по гръб, вследствие на което е получила спазъм и си е глътнала езика.

"Бях на точното място в точното време", заяви Юлиян Варимезов и допълни, че бързата му реакция и запазването на самообладание са спомогнали за оцеляването на потърпевшата. Лицензираният планински водач е приложил техника за освобождаване на езика й, и дишането й е било възстановено.

Желателно е преминаването през планински райони да се случва винаги в присъствие на лицензирани водачи. Това каза Юлиян Варимезов. По думите му независимо от това, че някой се е обявил за познавач на съответните райони и държи на самоинициативата, опасността винаги е възможна.

"Водачът, сам по себе си е калкулатор на риска и той най-общо казано преценява обстановката, метеорологичните условия и маршрутите, по които да съпровожда хората", посочи експертът. 

Препоръките на Юлиян Варимезов към всички любители по време на лятно пребиваване в планината са свързани с пълно оборудване, включващо два чифта обувки, удобен панталон, полар, раница, съобразена с продължителността на похода, достатъчно хранителни провизии и не на последно място, маршрутът да бъде планиран въз основа на познати територии. 

"Ако човек иска да направи пътешествието си по-екстремно е наложително да се снабди с палатка, спален чувал, шалте, допълнителна храна. Тъй като всеки преход има своя специфика, най-добре е винаги да се търси лицензирано лице, което да съпровожда ентусиастите и ако възникне инцидентен случай да окаже първа помощ", съветва специалистът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).