Плащат на кадри в туризма като в чужбина, за да ги задържат във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (13)
08:55 / 22.03.2018
8649
Най-големият проблем и това лято във Варна и курортите ще бъде окомплектоването с кадри на съответните обекти в туризма, каза за Varna24.bg проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара и декан на факултет "Управление" в ИУ-Варна.

"Това не е само наш проблем, а глобален проблем и за Гърция, Италия или Испания. Години наред го имат и в САЩ, затова привличат наши студенти да ходят на бригади там. Ние внасяме кадри от Украйна и Молдова.

Краткия сезон, който за някои обекти е 3 месеца, и разликата в заплащането между нашите обекти и тези в съседна Гърция, е причина най-качествените кадри да търсят други възможности. Има хотелиери, които се стараят да удължат сезона и да плащат заплати, равностойни на тези в чужбина. Те имат кадри, които са им постоянни и ги държат на заплащане и през зимата.

Трябва да се мисли как да се развие туризъм на 4 сезона и да има подобаващо заплащане. Важно е да се оправи инфраструктурата и в курортите, да има приветлива среда, алеи за разходки и тротоари, да може възрастни хора и семейства с деца да се чувстват уютно.“, смята експертът.

Ранните записвания, които са до края на март вървят по-добре спрямо миналата година, каза още Стоян Маринов. Основните ни пазари най-много са от Германия Румъния и Русия. Има ръст от полски туристи. Тази година влиза нов туроператор за Северното Черноморие, който ще доведе около 9000 туристи от Дания, Холандия и Белгия. Това е предимно млада публика, свързана с развлекателния туризъм.  За Северното Черноморие се откриват и много полети от Великобритания, което означава около 2500  повече британски туристи. Очакват се традиционно туристи от Иран, туристи от Австрия и скандинавския пазар, който е насочен предимно към к.к."Албена", където им подготвят много приятни изненади, допълни проф. Маринов.

Повече вижте във видеото! 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).