Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пластмасови отпадъци се трансформират в спортни съоръжения за варненски квартал
Автор: Пламена Николова 13:21 / 01.10.2020Коментари (0)2281
©
Чрез събрани и предадени за рециклиране пластмасови отпадъци жителите на руските блокове до читалище "Христо Ботев“ ще се сдобият с нови футболни врати и тенис маса. Инициативата е част от кампанията "Искам да съм полезен! Рециклирай ме!“ на дългогодишната програма за подобряване на градски пространства Място България и цели да стимулира гражданите да бъдат активна част от процесите по разделно събиране и рециклиране на отпадъците. 

За целта варненските партньори на програмата – сдружение "Пауър Джъмп“, Морски клуб "Приятели на морето“, школа по изкуства "Дедал“ и фондация "Мейдей“ обединяват усилия в серия от провокативни инициативи, чрез които да "превърнат“ изхвърлената пластмаса в нещо полезно.

Този уикенд – 3 октомври, събота, под зорката организация на "Приятели на морето“ близо 30 доброволци ще влязат в морето с три лодки, за да достигнат до трудно достъпни по суша крайбрежни ивици в района на местност Романтика. Целта на акцията е замърсеното диво крайбрежие да се почисти от пластмаса, изхвърлена през годините от морето на сушата. Междувременно група водолази ще влезе под вода, за да подкрепи процеса с почистване на морското дъно в района.  

Подобна акция, но по суша, ще организират Пауър Джъмп в късните дни на октомври. С различни офроуд превозни средства те ще навлязат в зелените зони в района на природен парк "Златни пясъци“, за да достигнат до "скрити“ нерегламентирани сметища и да извозят отпадъците с ремаркета. Както морската, така и горската акция се фокусират върху почистването на зелени територии, замърсени в следствие на човешката намеса. "Този отпадък се идентифицира като ничий, а той всъщност е на всички нас, замърсява нашата природа, загрозява нашата среда, отразява се на нашето здраве“, споделят организаторите. 

Това не е всичко, разбира се! Жителите на руските блокове до читалище "Христо Ботев" са агитирани да събират интензивно пластмаса, за да могат да "откупят“ с нея новите си спортни съоръжения.

Представители на фондация "Мейдей" вече имаха срещи за планиране и подготвителни акции в квартала в средата на август, когато с представители на местните подобриха настилката за игра в междублоковото пространство и спасиха една от прилежащите поляни от нерегламентирано паркиране, като я оградиха и обособиха за зелена зона за физическа активност. Точно там ще намерят своето място футболните врати и тенис масата. Допълнително, кварталът ще бъде украсен от рисунките на младата варненска артистка Александра Михайлова и ще се създадат нови места за сядане, изградени около бившия фонтан на междублоковото пространство. Креативни дизайнерски табели с послания за опазване на средата чиста и красива ще агитират местните да пазят чисти подобрените пространства. 

"Търсим много и алтернативни начини да включим Варна в кампанията "Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“. Освен акциите, за които ви споделихме, в момента търсим диалог с почистващи фирми и институции, за да можем да вземем данни от тях и да замерим нивото на разделно изхвърляне на пластмаса за периода октомври – декември тази година спрямо миналата. Планираме през тези месеци да имаме активни кампании за агитиране на варненци да изхвърлят разделно пластмасовите си отпадъци в определените за това места. Това е тяхната възможност да помогнат за облагородяването на един от кварталите ни. – коментира Нора Стефанова, Мениджър проект на Място България. – От плажните и градските акции и събития на всички варненски партньори до момента, вече имаме събрани общо 1042 кг. отпадъци през 2020 г., от които 529 кг. са рециклируеми – пластмаса, алуминий, стъкло, хартия. Надяваме се до края на годината да достигнем 1 тон събрани от природата и предадени за рециклиране отпадъци.“ 

Кампанията "Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“ ще се проведе също в Пловдив, Шумен и Силистра и е само една от инициативите на пловдивското сдружение БГ Бъди активен в рамките на програма Място България, която се осъществява с подкрепата на фондация Кока Кола.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: