Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пленер по рисуване на архитектура за ученици в "Таляна"
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 12.09.2019Коментари (0)2498
©
Пленер-конкурс по изобразително изкуство за ученици “Архитектурното наследство на Таляна":

"Таляна" е районът от Стара Варна, в който се намират най-голям брой сгради с висока културно–историческа стойност от края на XIX – началото на XX в. Архитектурата му се отличава с богато разнообразие от стилове – възрожденски къщи, сецесион, неокласицизъм, необарок, модернизъм и др. "съжителстват" на сравнително малка територия, а височината на сградите е близка до човешкия мащаб. Районът е обособен преди няколко години с визията да се развива като творческия квартал на Варна – аналог на пловдивския "Капана". Приблизителните му граници са улиците "Преслав", "Цар Симеон I" и гаровият площад. Множеството магазинчета и галерии, кафенетата и ресторантите, Социалната чайна, правят културно-историческото ядро на Стара Варна още по-привлекателно място за гражданите и гостите на града.

Цели на пленера

Да подпомага развитието на уменията за рисуване на архитектурно наследство на ученици с интерес към визуалните изкуства, като фокусира вниманието им върху обекти от квартал "Таляна“;

Да подпомага развитието на уменията за презентиране на архитектурно наследство на ученици с интерес към хуманитарните науки, като фокусира вниманието им върху сгради и ансамбли в квартал "Таляна“ с висока културно-историческа стойност;

Да провокира интереса към придобиване на повече познания за архитектурното наследство в сърцето на Стара Варна, както у учениците, така и сред гражданите и гостите на града;

Да изнесе творческия процес на открито, в оживена и предимно пешеходна градска среда, като по този начин създаде условия минувачите да се докоснат до светоусещането на младите художници;

Да допринесе за артистичния дух и атмосфера в центъра на Варна, развивайки идентичността на "Таляна" като зона на креативност.

Участници в първото издание на пленера – 10 – 14/09/2019

Ученици от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна, с профил "Изобразително изкуство" рисуват архитектурни ансамбли и отделни сгради на 6 локации в "Таляна".

Ето къде можете да надникнете зад стативите им от 10.00 до 13.00 ч:

1. на площадчето пред Дома на архитекта

2. на ул. "Дръзки"

3. на ул. " Цар Симеон I" – в новата ѝ пешеходна част до ж. п. гарата.

А ето къде може да наблюдавате процеса на създаване на изкуство от 16.00 до 19.00 ч.:

4. на ул. Преслав – от Католическата църква, около Арабската сладкарница, до кръстовището с ул. Сан Стефано;

5. на пл. "Атанас Буров" (пред Щаба на ВМС)

6. на площадчето пред сградата на НОИ

Освен младите художници на всяка локация ви очакват и ученици – презентатори на културно-историческото наследство, които с удоволствие ще ви разкажат за архитектурните обекти и за архитектите, които са ги проектирали. Презентаторите са от няколко варненски училища, сред които СУ за ХНИ "К. Преславски", Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, СУ "Гео Милев", Математическа гимназия, ЧСУ "Юрий Гагарин"; има и възпитаници на театрална школа "Златното ключе".

Пленерът се води от арх. Белин Моллов – експерт по регионално развитие и благоустройство, преподавател в УАСГ и художник, реализирал множество изложби в страната и чужбина. Любима техника му е акварелът. Рисува предимно архитектура от всички краища на България.

Арх. Моллов прие поканата да води пленера с фокус върху архитектурата на "Таляна", тъй като цени високо културно-историческата ѝ стойност. Целта му е да надгради солидната основа, която дават на възпитаниците си преподавателите от СУ за ХНИ "К. Преславски", като акцентира върху спецификите при рисуване на обекти от архитектурното наследство. Своя принос за обогатяване познанията на учениците дадоха и краеведът Християн Облаков – възпитаник на Хуманитарната гимназия, и арх. Жечка Илиева, преподавател по опазване на архитектурното наследство във ВСУ. Те проведоха пешеходни обиколки в Таляна през първите два подготвителни за учениците дни на пленера.

Образователна игра с награди за гражданите в рамките на пленера в "Таляна"

За последните два дни от пленера – 13 и 14 септември, е планирано провеждането на мотивационна игра с публиката. Тези, които посетят три от локациите, на които се провежда пленерът, за да се запознаят с историята на сградите, които се рисуват там, ще получат като подарък репродукция на картина на арх. Белин Моллов. Презентаторите ще удостоверят с печат, че съответната локация е била посетена.

Изложба с произведения от пленер–конкурса

В началото на октомври предстои да се открие изложба с произведенията в културно-развлекателен комплекс "Морско казино“. Авторитетно жури ще класира най-добрите творби.

Младите художници и презентатори ще получат сертификат от Сдружение "Таляна“, че са придобили познания за културно-историческото наследство в сърцето на Стара Варна и са развили съответните уменията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: