Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Плеяда космонавти пристигат в "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 03.08.2016Коментари (0)1568
©
"Мога да разказвам с часове за Гагарин, какъв беше и какво постигна, но ще кажа само това - докато има човечество, Гагарин ще бъде жив" това каза в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" Йосиф Давидов - инструктор на първия космонавт в историята на човечеството. 

Той пристигна в "Камчия" за откриването на юбилейната детска лагерна смяна "Космосът и ние", посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в Космоса, която започна днес и ще продължи до 14 август. В следващите две седмици децата ще говорят, ще учат, ще тренират скачване с Международната космическа станция и ще мечтаят с цяло съзвездие космонавти - Георги Иванов - първия български космонавт, Павел Виноградов - руския космонавт, участвал в три космически мисии и поставил рекорд за най-дълъг престой в открития космос, Берталан Фаркаш - космонавт на Унгария и Думитриу Прунариеу - космонавт на Румъния и президент на Европейския филиал на Световната асоциация на космонавтите и астронавтите.

Петата лагерна смяна "Космосът и ние" беше открита изключително вълнуващо днес. Пред препълнената зала инструкторът на 94 руски космонавти Йосиф Давидов, който ги е учил да оцеляват в екстремни условия при призимяване, връчи медал за мъжество, издържливост и безстрашие на своя ученик Георги Иванов. С отличие за преданост към космонавтиката бе удостоена и Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК "Камчия". 

Давидов предаде копие на първия медал на Юрий Гагарин и много материали на музейната експозиция на Авиокосмическия център в "Камчия".

Специален гост на откриването на смяната беше Генералният консул на Руската Федерация във Варна - Сергей Лукянчук. "Юрий Гагарин доказа, че човешките възможности са безгранични, а мечтите - изпълними. В края на смяната пред децата ще се открият неподозираните дълбини на знанието не само за вселената, но и за самите себе си, защото космосът е близко, космосът сме ние", каза дипломатът пред бъдещите космонавти, конструктори, откриватели, учени. "Мечтайте, мечтайте, мечтайте и реализирайте мечтите си", призоваха космонавтите. 

В "Камчия" е и Светлана Капанина - седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия. "Няма нищо по-хубаво в мрачен ден да се издигнеш над облаците... там горе винаги е слънчево", разказа Капанина.

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" е създаден, за да покаже най-стойностните примери на човешките достижения на децата и дори не всеки да стане космонавт, той трябва да се стреми във всяка професия да достига космически висоти, каза Станка Шопова. 

По-рано през деня Йосиф Давидов и Думитриу Прунарио засадиха дърво в двора на "Черноморски", след което космонавти разгледаха Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

"Камчия" е уникален комплекс, в който са създадени прекрасни условия за обучение, отдих, спорт и здраве за децата", сподели първият български космонавт, който е съпредседател на Обществения съвет на Авиокосмическия център в комплекса. Руският му колега Павел Виноградов коментира, че в света не са много местата, където човекът, природата и космоса са в такова взаимодействие, както в "Камчия". 

Берталан Фаркаш от Унгария допълни, че за постигане на високи резултати в науката е важно да се започне с възпитанието на децата. Фаркаш, който е рожденик днес, получи специален поздрав на родния си език от звездата на българската естрада Бисер Киров. Румънският космонавт Думитру Прунариу сподели, че е за първи път в комплекса, от който е впечатлен. Той разказа за дейността на Асоциацията на участниците в космически полети, една от основните цели на която е образованието и възпитанието на децата и младите хора. 

Проф. Борис Бонев - президент на Българската аерокосмическа агенция и ръководител на българската космическа програма "Шипка", разказа за приноса на страната ни и за апаратурата, която все още се използва на Международната космическа станция. Специално участие в срещата взе и проф. Владимир Лопатин - ръководител на Републиканския научно-изследователски институт по интелектуална собственост, който също провежда конференция в комплекса.

Децата - участници в звездната смяна "Космосът и ние" ще преминат през практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с Планетариум на СОК "Камчия" и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА", който е и тренажор.

Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото те ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и сигуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.
В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Първото практическо наблюдение ще е още тази вечер, когато в 22,39 ч. в небето над "Камчия" ще премине Международната космическа станция.

Утре - 3 август, от 10,00 ч. космонавтите ще се срещнат с Областния управител на Варна Стоян Пасев, а в 11,00 ч. ще положат венци и цветя на паметника на Юрий Гагарин в Морската градина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: