Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По 15 години затвор за Роберт и съучастника му, забъркани в контрабанда на дрога за милиони
Автор: Пламена Николова 17:35 / 03.06.2022Коментари (0)2381
© Varna24.bg
Архив
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 55-годишният поданик на Кралство Нидерландия Р.П. и съучастникът му в схема на контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетични наркотици от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз - 60-годишният белгиец К.М., бяха признати за виновни и осъдени. Всеки от тях получи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 15 години и ще трябва да заплати глоба в размер на 200 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Двамата са осъдени за това, че през периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 г., в гр. Девня, в съучастие като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение, пренесли през границата на страната - през Митнически пункт "Пристанище Варна - Запад“ при Митница Варна - прекурсор 4297,5 литра пиперонил-метил-кетон и прекурсор 4400 килограма алфа-фенилацетоацетонитрил, като предметът на контрабандата бил в особено големи размери – на обща стойност над 3 000 000  лв., и случаят е особено тежък - престъпление по чл.242, ал.4 във връзка с ал.3 във връзка с чл.20, ал.2 във връзка с чл. 26, ал.1 от НК.

Досъдебното производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори започнало на 10 февруари 2017 г. по сигнал на  служител на Митница Варна. По метода на анализ на риска била извършена проверка на контейнер на пристанище Варна – запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб до Варна и крайна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци, но след лабораторен анализ се оказало, че част от стоката била веществото - директен прекурсор за производство на синтетичния наркотик. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки "екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище бил изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура потърсила съдействие от Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдение на установените в хода на разследването лица. Проведена била и координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания. На срещата през април 2017 г. било договорено контейнерът да бъде "пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка към Европейския съюз. 

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпила информация, че се очаква контейнер от Шанхай, който превозва по документи стеаринова киселина. Контейнерът бил с получател в Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за кралството - същите лица. За организацията на контрабандния канал бил отговорен холандецът Р.П., а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К.М, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.

Двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Те общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало. И двамата са осъждани в държави от Европейския съюз.

Службите внимателно наблюдавали и следили действията на двамата подсъдими с помощта на европейските си партньори. Така през март 2018 г. на пристанище Варна-запад бил задържан контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4400 кг алфа-фенилацетоацетонитрил – прекурсор, който се влагал в директното производство на амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р.П. и К.М. били задържани по време на уговаряне на поредна схема за контрабанда. Те били привлечени незабавно към наказателна отговорност.

Решението на Окръжен съд - Варна подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.



Още по темата: общо новини по темата: 17
21.01.2022 »
15.12.2021 »
18.05.2021 »
28.09.2020 »
06.02.2020 »
21.01.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: