Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По искане на Гватемала във Варна задържаха болен евреин с тъмно минало
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 22.01.2019Коментари (0)2884
©
Състав на Варненския апелативен съд потвърди временното задържане под стража за срок от 40 дни по отношение на израелския гражданин Азаря Л. и остави без уважение жалбата на защитата му срещу процесуалната мярка за принуда.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в края на миналата седмица Окръжен съд – Варна е определил привременна мярка за неотклонение, след като се е съобразил с искането, направено от компетентен орган на Република Гватемала. Официалното искане до българските власти е за задържане на Азаря Л. Посочени са документи -  заповед за задържане, издадена на 13.08.2016г. от Първоинстанционен наказателен съд гр. Гватемала, Република Гватемала от които е видно, че мъжът се издирва за извършени умишлени престъпления - участие в организирана престъпна група, даване на подкуп на длъжностни лица, които имат отговорно положение и пране на пари. Деянията били извършени от м. май 2012 година до ноември 2014 год. и са наказуеми както по НК на Република Гватемала, така и по нашия НК. Предвиденото наказание за тях в Гватемала е лишаване от свобода е за срок до 42 години.

За да потвърди временното задържане под стража за срок от 40 дни Апелативният съд във Варна се съобрази с процедурата, предвидена в ЗЕЕЗА и с производството, което се води срещу трансграничната организирана престъпност. Втората съдебна инстанция сподели наличието на формалните предпоставки за временно задържане на Азаря Л., което се прави, за да се гарантира присъствието му пред съда при гледане на искането за екстрадиция. Втората съдебна инстанция не подложи на анализ и обсъждане данните по същество, изпратени от Гватемала. Те ще бъдат коментирани при гледане на искането на молещата държава за екстрадирането на лицето. Молбата за екстрадиция трябва да пристигне в България през следващите 40 дни. Ако това не стане, то израелският гражданин трябва да бъде освободен незабовно.

Днес съдът прие редица документи от адвокатите на израелския гражданин, които удостоверяват здравословния му статус. Касае се за 72-годишен мъж с редица хронични заболявания, с постоянен прием на лекарства. Той е напуснал Тел Авив преди няколко дни с редовен полет, без да има уведомление от израелските власти за процедура по реда на Интерпол. Защитата на Азаря Л. заяви и пред този съд, че в родината му тече разследване за същите деяния, направени са били искания за екстрадиция, но съдът в Израел ги е отказал. Адвокатите на чужденеца намират, че Гватемала се опитва да заобиколи нормите на международното право чрез предявяване на червена бюлетина в масивите на Интерпол, въпреки че са уведомени за паралелното разследване в Израел. Семейството на Азаря вече е пристигнало в България и е наело жилище във Варна, където той би могъл да търпи по-лека мярка за неотклонение, докато изчаква делото по същество за предаването му на Гватемала.

След като съобрази всичко представено днес в съдебната зала, Варненският апелативен съд, намери, че законовите изисквания за определяне на временна мярка “Задържане под стража" за срок от 40 дни по отношение на Азаря Л. са налични. Задържането на чужденеца има за цел да обезпечи участието му в производството по екстрадиция. Безспорен факт за съда са медицинските документи, които удостоверяват влошеното здраве на възрастния чужденец. Съдът обаче посочи, че единствено СМЕ може да установи дали здравето му позволява той да пребивава в български затвор, където е настанен. Съдът препоръча на защитата на Азаря да поиска незабавно такава експертна оценка, която да изготви обосновано заключение.

В настоящия момент и според този съд единствената мярка за процесуална принуда, която гарантира явяването на Азаря Л. пред съда при гледане на искането за екстрадиция е временното задържане под стража за срок от 40 дни.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: