Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По стъпките на гения на българската медицина в Нощта на учените във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 29.09.2014Коментари (0)679
©
Дъждът и студеното време не уплашиха студенти, ученици и граждани на Варна, които решиха да прекарат петъчната вечер в Музея по история на медицината, за да се запознаят в Нощта на учените с невероятната история на изключителния български учен, лекар, общественик, експериментатор и модернизатор - проф. д-р Параскев Стоянов, патрон на МУ-Варна.

От 19 до 20 ч. организаторите от Медицински университет - Варна предложиха на посетителите на Музея по история на медицината (в чиято сграда преди близо 130 години била открита първата гражданска болница в страната) да се пренесат назад във времето, в годините след Освобождението в България и във Варна. Студенти по медицина, дентална медицина и фармация влязоха в ролята на екскурзоводи, представяйки лекарския кабинет от времето на годините след Освобождението. След това разказаха най-невероятните и неподозирани неща за видния българин, говорил 11 езика и положил основите на хирургичната школа в България. Най-любопитните имаха възможността да посетят и зъболекарския кабинет от онези години и да завършат престоя в миналото в аптеката от преди едно столетие.

Малцина бяха тези, които знаеха, че проф. Стоянов е първият у нас, който правел рентгенови снимки, че изнася първата лекция по медицина в България и въвежда обучението по анатомия във варненските гимназии. Той е първият българин, изкачил висок алпийски връх. Той е един от създателите на варненския аквариум. Проф. Стоянов е първият в България, който отваря дискусия по въпроса за нетрадиционна енергетика и използването на сметта като източник на енергия. В световен мащаб той е признат като един от създателите на таласотерапията (морелечение) и хелиотерапията (лечение със слънце) - през 1905 г. разкрива единствения на Балканския полуостров Детски морски санаториум. Като директор на Марийнската болница (сегашната Окръжна болница "Св. Анна" във Варна) в годините, когато в лекарските кабинети е нямало ток и течаща вода, той въвел централно парно отопление, изградил механична пералня, оборудвал модерна операционна с нов инструментариум с течаща топла вода.

Тези и още много други неподозирани факти за първия лекар в България, направил сложна операция на наранено сърце, имаха възможността да научат посетителите на Музея по история на медицината по време на музикално-артистичната програма "Ученият-творец - в музика и проза". В нея се включиха много студенти и преподаватели от МУ-Варна, за да покажат скритата и забавна страна на учените и че науката е това, което учените правят през свободното си време. Проф. Христина Групчева откри вечерта от името на академичното ръководство на МУ-Варна. Проф. Тодорка Костадинова, ръководител на проекта K-TRIO 2, по който се осъществява Европейската нощ на учените, представи проекта и екипа, осъществил идеята. Викторина с въпроси от наученото за П. Стоянов, поезия, музикални изпълнения на студенти и преподаватели изпълниха петъчната вечер.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: