Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По-сурово наказание за мъже, обрали и нападнали възрастен инвалид в Разград
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 13.07.2021Коментари (0)1049
©
Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Разград, с която е призната вината на Дечо А. и Ибрям А. за извършен в съучастие грабеж, съобщиха от пресслужбата на институцията. Въззивната инстанция увеличи двойно наложените им наказания – вместо определените от първата инстанция за Дечо 4 години, той ще бъде лишен от свобода 8 години. Размерът на санкцията на Ибрям нараства от 3 години и 4 месеца на 6 години и 8 месеца. Двамата извършили престъплението като употребили сила и заплахи, при условията на опасен рецидив. Според обвинителния акт, Дечо е действал при продължавано престъпление, като отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 5 500 лв. Ибрям пък участвал в присвояването на 1 500 лв.

Двамата жители на Кубрат били близки приятели и се издържали предимно от посегателства срещу чужда собственост. През януари тази година решили отново да си набавят средства противозаконно. Набелязали дома на самотно живеещ възрастен трудноподвижен човек. Влезли в стаята, където в инвалидния си стол мъжът гледал телевизия. Докато единият сломявал съпротивата му, другият извадил от под дюшека на леглото 1 500 лв.Пострадалият се страхувал от евентуална саморазправа и не съобщил за инцидента. Няколко дни по-късно Дечо, убеден, че възрастният мъж има още пари, решил да ги отнеме. Влязъл в стаята на спящия човек, но го събудил и опитът бил осуетен. Този път пострадалият подал сигнал в полицията. Подсъдимите направили самопризнания.

Съдебният акт на Окръжния съд в Разград бе атакуван с протест от прокуратурата. Държавното обвинение поиска от апелативната инстанция да увеличи санкциите. Прокуратурата обърна внимание на предварителната подготовка, упоритостта за постигане на целта, значителния размер на вредите, осъществената принуда и личността на пострадалия – самотно живеещ възрастен мъж, трудноподвижен и практически беззащитен.

Апелативният съд стигна до извод, че е нужна ревизия на размера на наказанията. В решението се изтъква значението на времето, мястото, начина на извършване на престъпленията и поведението на двамата. Те разпределили ролите си и упражнили интензивна принуда спрямо потърпевшия, въпреки крехкото му здраве. Съдебният състав обръща внимание, че двамата приятели са чести съизвършители на престъпления против собствеността – осъждани са за пет такива съвместни деяния. Отделно, имат и множество други присъди. Това показва трайните им престъпни навици и възприемането на посегателствата срещу чуждо имущество като нормално средство за издръжка.

Съдът отчита, че социално-възпитателната работа в местата за лишаване от свобода не е дала достатъчен резултат. Затова въззивният състав счита, че с по-продължителна изолация и целенасочена работа, ще се постигнат целите на закона. Воден от тези аргументи, Апелативният съд измени присъдата на Окръжен съд – Разград като увеличи наказанието на двамата подсъдими за грабеж в съучастие, с употреба на сила и заплахи: на Дечо А. – на 8 години лишаване от свобода, а на Ибрям А. - на 6 години и 8 месеца. Наложените санкции са и убедително предупреждение към неустойчивите членове на обществото. Към зачестилите жестоки нападения над самотни възрастни хора в малки населени места трябва да се прояви категорична нетърпимост.

            Решението подлежи на касационен контрол от ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: