Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По-висока данъчна ставка за сезонните хотели
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 04.12.2011Коментари (0)988
© Varna24.bg
Сезонните хотели ще плащат данък според заетостта през тази част от годината, в която са отворени. Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той беше категоричен, че хотелиерите, които не искат да плащат ежегоден туристически налог на базата на 30 на сто средногодишна заетост, защото работят само през един сезон, не означава, че ще плащат същия данък, но само за месеците, когато са отворени. В пика на сезона заетостта достига 70-80%, но процентът, който ще се плаща, се дискутира в момента и задължително ще е по-висок. За мен това е абсолютно задължително, каза Трайков. Той допълни, че новият закон за туризма е вече готов, а забавянето му се дължи на дългите процеси по съгласуване на текстовете с бранша, но също и на нежеланието на заинтересовани страни да поемат отговорност. Като пример той посочи общини, които се изхранват от туризъм, но не са склонни да събират данък за туристическа реклама. В Хърватия, каза Трайков, дори будките в курортите дължат такъв данък, а с него се засилва бюджетът за ежегодна туристическа реклама. Той напомни, че за 2012 г. страната ни ще разполага с още 4 млн. лв. за представяне на страната като общата сума е близо 23 млн. лв. Страната ни ще продължи да се фокусира върху кампании на целеви пазари, участия на изложения, организирани журналистически турове.

За предстоящия зимен сезон обаче е много вероятно да отбележим спад спрямо предходната година, коментира Трайков. Причините са две, коментира той: първо, записванията все повече се случват в последния момент, но вторият проблем е ситуацията на британския пазар. В Лондон бях свидетел на ефекта сред англичаните от данните, изнесени от финансовия им министър предишния ден, който прогнозира, че доходите на английските домакинства през 2015 г. все още няма да са стигнали нивата от 2002 г. Второто е, че за да се гарантира стабилността на социалната им система се налага изтегляне на пенсионна реформа с осем години напред, за да бъде достигната възраст за пенсиониране от 67 години и за мъжете, и за жените. Още преди тези данни на световното туристическо изложение в Лондон вече беше съобщено, че записванията за зимен туризъм са намалели за Швейцария със 67%, за САЩ с 80 на сто, Франция с 50%.

При нас предварителните записвания също са свити, но с по-малък обем. Логично е да се готвим за спад за сезона и у нас, коментира министърът.

Той допълни, че задължително ще се повиши застраховката "професионална отговорност" на туроператорите, защото само част от пострадалите от фалита на "Алма тур" ще получат парите си от застрахователя, чиято полица е била в размер на 200 хил. лв.

Очаквам обаче активност от страна на туристическия бранш при проблеми в него, каза Трайков. Той коментира, че по време на фалита целият български туристически бранш е стоял статично и е понесъл шамарите, а реално проблемът е бил руската система, защото техният гаранционен фонд не е сработил.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: