Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По-висока лична натовареност на съдиите през 2019 г. отчете Председателят на Административен съд - Варна
Автор: Пламена Николова 08:19 / 21.02.2020Коментари (0)1707
©
Вчера в Административен съд – Варна се проведе годишно отчетно събрание, на което бе представен Доклад за дейността на съда през изминалата 2019 г. На събитието присъстваха Председателят на Върховния административен съд – г-н Георги Чолаков, г-жа Атанаска Дишева – член на ВСС от съдийската колегия, магистрати от Върховен административен съд – г-жа Мариника Чернева – зам. председател и ръководител на Първа колегия на ВАС, г-жа Емилия Миткова – председател на Първо отделение на ВАС.

Председателят на Административен съд - Варна – съдия Елена Янакиева отчете в Доклада за дейността на съда през 2019 г., че през посочения период се налага изводът за намаляване броя на постъпилите дела (първоинстанционни и касационни) през 2019 г. – 3 577 бр. или с 84 бр. дела по-малко в сравнение с предходната 2018 г., но се увеличава личната натовареност на магистратите, защото през 2019 г. техният брой намаля и в съда правораздаване осъществяваха, в по-голямата част през годината, двадесет и четирима съдии.

Очевидно най-голямо е намалението на делата по ДОПК и ЗМ – 264 бр., които са със 174 броя по-малко в сравнение с 2018 г. Същевременно  се увеличи броят на касационните производства, другите административни дела - 510 бр., които обхващат над 200 материални закона и на исковите производства - 302 броя, които компенсираха заетостта и натовареността на магистратите. През този период, поради проведените в Община Варна местни избори, в съда бяха образувани 16 бр. дела по Изборния кодекс, които неминуемо се отразяват с изключителна натовареност върху съдебните състави, постановили крайните съдебни актове.

През 2019 г. се запазва трайната положителна тенденция за приключване на голяма част от разглежданите дела през отчетния период. От разгледаните през периода 4 445 бр. дела са свършени 3 685 дела или 82,9% от делата, който показател е основание да се направи много добра оценка за работата на съда през отчетния период по отношение броя на свършените дела. Това е показател, че всички съдии са предприели необходимите мерки и са използвали всички процесуални способи за бързина и процесуална икономия и дисциплиниране на страните, довели до изключително висок процент приключили от разгледаните дела.

Изводът за бързина на административното правораздаване се подкрепя и от данните за свършените в тримесечен срок дела – 2 702 бр. или 73,32% от общия брой свършени през годината 3 685 бр. дела като в този срок се включва и срокът за постановяване на съдебен акт, съобщават от пресслужбата на съда.

И през отчетната 2019 г. усилията на всички магистрати за спазване на инструктивните срокове по насрочване, разглеждане и решаване на делата и повишаване качеството на съдебната дейност, доведоха до постигане на много добри резултати от правораздавателната дейност в съда.

Съгласно данните от статистиката  през 2019 г. от решените по същество 3 018 дела, съдебните актове са изготвени в едномесечен срок по 2 723 дела или 90,23% от всички.

По отношение качеството на постановените съдебни актове, през отчетния период се наблюдава повишаване на процента потвърдени от касационната инстанция съдебни актове по същество, спрямо 2018 г.

От общо върнатите обжалвани дела в съда за периода, по които е било постановено решение - 742 бр., изцяло оставени в сила са общо 471 решения или 63,48%. Този процент се е повишил в сравнение с 2018 г., когато потвърдени са били 62,66% от всички проверени решения. Увеличаването на процента на потвърдените съдебни решения през този отчетен период налага извода, че съдиите в Административен съд – Варна са положили повече усилия за проучване на доказателствения материал по делото, за съблюдаване практиката на Върховен административен съд, СЕС и ЕСПЧ, както и постановените тълкувателни решения.

Като отличен атестат за високото качество на постановените съдебни актове от съдиите, следва да бъде взет предвид и големият брой необжалвани съдебни актове през периода. В сравнение с 2018 г. е увеличен с 5%, когато необжалвани са били 57% от всички подлежащи на обжалване актове. В сравнение с 2017 г. процентът на необжалваните дела се е увеличил с 8%, когато необжалвани са били 49% от всички подлежащи на обжалване актове.

От анализа на горните данни се налагат изводите, че съдиите при изготвяне на съдебните актове са проявили висок професионализъм  и са показали много добра теоретична подготовка, стремеж за  надграждане и усъвършенстване на техните знания и опит, с което са убедили страните в законосъборазността и правилността на постановения съдебен акт, включително и за страната по спора,  за която актът не е бил позитивен.

В доклада Председателят отчете, че Административен съд – Варна продължава да е един от малкото съдилища в страната, които на практика хармонизират българското правораздаване, прилагайки пряко европейските правни норми и чрез отправяне на допустими и мотивирани преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Председателят на Върховния административен съд – г-н Георги Чолаков и г-жа   Атанаска Дишева поздравиха за успешната работа ръководството, съдиите и служителите на Административен съд – Варна и отбелязаха, че е осигурен висок стандарт на правосъдие и превръщане на съдебната институция в ефективен гарант за върховенството на закона.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: