Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Почистиха защитена местност "Ятата" край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 07.10.2014Коментари (1)987
©
Този уикенд в България и в още 39 страни от Европа и Централна Азия се проведе 21-то издание на Европейските дни на птиците, което се организира от BirdLife International. У нас събитието се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проведени бяха 15 събития в 11 различни града с участието на 535 деца и възрастни. В различни части на страната, в градове и села, хора от различни възрасти посетиха интерактивните информационни щандове на БДЗП, наблюдаваха птици, научиха интересни факти за миграцията на птиците и се включиха в разнообразни доброволчески инициативи, игри и работилници за изработване на къщички за птици и хранилки. Домакини на събитията бяха градовете Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Благоевград, София, Свищов, Белене, Козлодуй и Шабла.

Участниците и техните деца се докоснаха до красивия свят на птиците, реализираха доброволчески акции в 7 различни града. С безвъзмездния си труд и големия си ентусиазъм те допринесоха за облагородяването, почистването и реновирането на крайградски паркове и защитени територии. Екипите почистиха от битови отпадъци защитена местност "Ятата" край Варна; възстановиха и лакираха дървени табели, пейки и беседки в защитена местност "Пода" край Бургас; почистиха Натура 2000 зона близо до Гребната база в Пловдив; почистиха трева и клони след косене, подрязаха храсти и оплевиха плевели край хижа "Приста" до гр. Русе; почистиха битови отпадъци в Парк Кайлъка край гр. Плевен и в парк Ловен дом край Благоевград, а в София събираха листа в Парк музей Врана.

По време на събитията участниците под вещото ръководство на БДЗП наблюдаваха и записаха 1 975 птици от 70 различни вида. Трите най-често срещани вида за България този уикенд бяха речната чайка, големият корморан и полската врана. От редките и застрашени видове птици бяха наблюдавани къдроглави пеликани, белооки потапници, морски орли, лопатарки и малки корморани. Най-много видове птици бяха установени в района на Бургаските езера, Защитена местност "Ятата" край гр. Варна и по река Дунав.

Освен в България, събитието се проведе в общо 40 страни от Европа и Централна Азия с участието на 23 000 души. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2014 и се докоснаха до дивата природа и света на птиците. От Португалия до Казахстан, от Малта до Норвегия, в организираните общо 895 събития бяха наблюдавани над 2,5 милиона птици, отправящи се към местата им за зимуване на юг.

Европейските дни на птиците е ежегодно събитие, което се провежда в пълния уикенд на октомври и се организира от BirdLife International. Тази година то се проведе за 21-ти пореден път. Празникът приканва всички хора, интересуващи се от природата и пернатите й обитатели, да излязат сред природата и да научат повече за миграцията и за невероятните пътешествия на птиците.

Всички наблюдения на птици от различните страни бяха събрани, обработени и анализирани от Европейския център, координиран от Люксембургския партньор на BirdLife International Natur&ëmwelt. Трите най-многобройни вида птици в международен мащаб тази година бяха обикновен скорец, белочела водна кокошка (лиска) и зеленоглава патица. В голяма част от страните са регистрирани редки и застрашени видове птици като пепеляв брегобегач и плоскоклюн блатобегач в Италия; жълтовежд певец в Латвия и Унгария; зеленикав певец в Полша; обикновени дропли в Словакия; трицветен листоног и биволска чапла в Швеция; тръноопашати потапници и Африканска хубара в Узбекистан; беловрата потапница и ориенталско каменарче в Норвегия. Голям брой мигриращи птици са установени в цяла Европа и Централна Азия. Многобройни ята от сиви жерави, речни чайки, обикновени скорци, обикновени чинки, гривяци и дроздове са регистрирани на целия континент.

Най- много събития - 150 на брой, бяха организирани в Холандия. Най-много участници - 5334 човека, са се събрали тази година в Швейцария, а най-много птици - 1 052 681 екземпляра са били наблюдавани в Холандия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.10.2014 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: