Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Под пълна упойка оправиха 7 зъбчета на 3-годишно момиченце
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 15.07.2015Коментари (0)3957
© Impact Press Group
Снимката е илюстративна
Екип от университетския медико-дентален център към Медицинския университет във Варна направи операция под обща анестезия на един от най-малките си чуждестранни пациенти - 3-годишната Петра. В рамките на 3 часа специализираният екип (д-р Теодора Таргова, д-р Добринка Дамянова и д-р Сирма Ангелова) заедно с екипа от анестезиолози излекуваха 7 болни зъбчета на детето, пише "Черно море". 

С еднократното посещение при специалистите в единствения у нас университетски медико-дентален център бяха излекувани 7 временни зъба, една част от които с кариес, а друга - с пулпит. За предотвратяване на бъдещи естетични и функционални проблеми и с помощта на последно поколение диоден лазер бе направена и корекция на горната лигавична връзка, свързваща венеца с устната на горната челюст.

Така само за броени часове без многократни посещения при зъболекаря, придружено от страх, болка и негативни емоции, които обикновено изпитват най-малките пациенти (под 6-годишна възраст), Петра ще запази вече излекуваните си временни зъбки до момента на естествената им смяна с постоянни.

Преди оперативната намеса детето се преглежда от специалист по детска дентална медицина, който изготвя предварителен план на лечение за всеки зъб. Междувременно родителите получават консултация от анестезиолог и подробна информация за всички въпроси, които ги тревожат.

В деня на операцията в спокойните условия на предоперационната стая и в присъствие на родител, на детето се дава дозирано количество седатив през устата. След около 20-30 минути то става достатъчно унесено и спокойно и може да бъде преведено в операционния блок.

Екип от специалисти с помощта на най-съвременната апаратура се грижи за състоянието на детето, като на монитор непрекъснато се наблюдават основните жизнени функции по време действието на упойката. След приключването на операционната дейност малкият пациент постъпва в специализиран дневен стационар, където се наблюдава до пълното възстановяване на съзнание, дишане и възможност за адекватен контакт. 

Наблюдението в стационара се осъществява от квалифицирана медицинска сестра и анестезиолог, като при детето остават неговите родители/придружители, което му осигурява сигурност и спокойствие.

Лечението под обща анестезия дава възможност максимално бързо и ефективно да бъдат извършени голям брой интервенции и манипулации като лечение на кариеси, пулпити и периодонтити, без малчуганът да изпитва страх и дискомфорт. Това е от особено значение при най-малките пациенти, при които степента на съдействие на лекаря е сведена до минимум. Така на детето се спестява болката и стресовото преживяване, а това дава възможност на специалистите за сравнително краткото време да проведат комплексно лечение на всички болни зъбки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: