Подкрепа за деца аутисти и техните родители във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:56 / 12.09.2018
3262
Вчера, педагози, специалисти от социалната сфера, представители от Община Варна, Дирекция "Социални дейности“, гости и родители участващи в проект "Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства“ участваха в открит педагогически съвет, който се проведе  в ОУ "Добри Чинтулов“, Варна с директор Веселин Михалев.

Ръководителят на проекта инж. Теодора Паприкова презентира богатата палитра от дейности, която осъществява Асоциация "Да съхраним жената“ и дейностите по проект "Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства“, финансиран от Община Варна, Дирекция "Социални дейности“.

Залата се оказа малка за желаещите да присъстват и да обменят опита си в решаването на често срещани проблеми в работата с деца аутисти.

Родителите споделиха своите трудности и премеждия при ранното диагностициране на детето, намиране на добри специалисти и място, където да получат адекватно внимание според спецификата на детския проблем.

Педагозите от своя страна споделиха своите проблеми, които срещат ежедневно в работата си, като: неразбиране и непризнаване от страна на родителите, че детето е различно липса на необходимия брой и обучени кадри за работа си с тези деца.

Зам.-директорката на ОУ "Добри Чинтулов“, Женя Димитрова сподели че, в училището е добре оборудвана материалната база и се работи активно с деца от аутистичния спектър, надарени и деца с проблеми в поведението.

На щат са назначени психолог и ресурсен учител, които работят съвместно за личностното развитие на учениците и тези със специални образователни проблеми.

Тя сподели, че педагогическите кадри се нуждаят от непрекъснато обучение за работа с деца от аутистичния спектър.

ОУ "Добри Чинтулов“, Варна и Асоциация "Да съхраним жената“ традиционно обменят опит и работят активно заедно в различни насоки. Доброволци и деца от училището се включват активно в дейностите към ЦСРИ "Импулс“ и Асоциация "Да съхраним жената“. Ежегодно се провеждат срещи с представители от училището, като се обменят добри практики в социалната и образователната сфера.

Интегрирането на усилията на училището, семейството и гражданското общество в работата с децата аутисти е наложителна.

Проектът продължава с ежедневни обучения и грижи за децата.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).