Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подписаха Меморандум за развитие на Варна като Град на Знанието
Автор: Пламена Николова 15:21 / 12.08.2020Коментари (0)2001
Меморандум за сътрудничество с университети и водещи компании за реализиране на потенциала на Варна като Град на Знанието бе подписан днес в Община Варна. Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, а инициативата подкрепиха представители на  Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“, ВВМУ "Никола Вапцаров“, Икономическия университет, Техническия университет, ВСУ "Черноризец Храбър", Висшето училище по мениджмънт, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". От сферата на ИКТ сектора - ScaleFocus, Булпрос; От областите на индустрията, науката и услугите – "Солвей Соди“ АД, "Агрополихим“ АД, "Планекс Инвест“ ООД, "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна икономика (ИПИ) и Свилен Спасов.  

Подкрепа за Меморандума има заявена от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България, SAP България и "Хайделберг Цимент Груп“. 

Документът е отворен и към него могат да се присъединяват и други организации и компании, които чрез дейността си имат готовност да подкрепят усилията за развитие на потенциала на Варна, за постигане на растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи. 

"Предстоят трудни времена, но казват, че всяка криза предоставя и нови възможности. Извличането на полза от трудни ситуации е голямо предизвикателство и аз съм убеден, че Варна има достатъчно потенциал, за да се справи с това. Мотивирани сме да трансформираме икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност – иновации, модерно здравеопазване, дигитализация. Целта ни е да обединим усилията на интелигентните хора във Варна, за които бъдещето на града може да бъде кауза. С моя екип вярваме, че за успеха и изпреварващото развитие на всеки град и регион в Европа са нужни ясна визия и общи усилия. Затова съм щастлив, че имаме мотивиращата подкрепа за Варна - Град на Знанието на цялата академична общност, на научните институти, на IT сектора и бизнеса,  на аналитичния център "Институт за пазарна икономика“. Ключово и много положително е, че всички страни декларират своята съпричастност към развитието на модерна среда, на нови практични градоустройствени решения, на експортно-ориентирани индустрия и услуги, разчитащи на образованието, таланта и предприемчивостта на гражданите“, коментира кметът Иван Портних. 

Днес всички участници в срещата се обединиха около становището, че Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България, в който се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора. Отчетена бе положителната динамика в местната икономика и трансформацията към по-висока добавена стойност, в т.ч. притока на чуждестранни инвестиции в дигиталната сфера. 

Страните декларираха своя ангажимент да обединят усилия за реализиране на потенциала на Варна като център за интегрирани териториални инвестиции спрямо визията за Варна – Град на Знанието. Споделено бе общото становище, че наред с летния и културния туризъм, големият потенциал на Варна е в преплитането на наука и бизнес, особено в сферите на медицината, информационните технологии, транспорта, морската индустрия. Този потенциал ще отключи бърз икономически растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи. Изразена бе готовност за участие в общи проекти и инициативи, които предполагат сдружаване и обща работа. 

Водещи проекти в споделената визия за развитие на Варна са създаването на високотехнологична Индустриална зона Варна край Аксаково, изграждането и развитието на Квартал на Иновациите в местността "Малка чайка", на нов съвременен математико-технологичен кампус, в т.ч. нова модерна сграда на математическата гимназия. Проекти, които са ключови за бъдещето на Варна и Североизточна България. 

Община Варна и компаниите от ИКТ сектора ще си сътрудничат в намирането на дигитални решения, ще работят за създаване на център за подпомагане на умните и зелени градове на Северна България, за повишаване на знанията и уменията на младите и активни граждани във Варна и района.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: