Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подписка срещу въвеждането на такса “рецепта” събра на 100 хиляди подписа
Автор: Екип Varna24.bg 13:22 / 10.05.2010Коментари (0)1229
© Varna24.bg
Подписка срещу въвеждането на такса "рецепта" събра на 100 хиляди подписа от цялата страна за близо месец, съобщи инициаторът Веселин Марешки. Подписката стартира преди около месец и засяга три основни въпроса, свързани с темата лекарствоснабдяване. Това са такса "рецепта", дали да има вериги от аптеки, и дали цените на лекарствата да бъдат фиксирани на максималните им нива, допустими по закона в момента. Подписи са събирани в 150 пункта в цялата страна и до края на седмицата резултатите ще бъдат обобщени. Документите ще бъдат предадени на президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и на председателя на народното събрание Цецка Цачева.

Идеята на подписката е да се направи едно по широко публично обсъждане на тези мерки, за да може въпросът да се реши в правилната посока. Преди време Веселин Марешки предложи няколко идеи, с които да се подпомогне държавата в момент на криза. Идеята касаеше отстъпки от 3% до 5% от производителите, 4%-5 % отстъпка от търговците на едро и 2%-3 % от аптеките или по-скоро увеличаване на срока на плащане от здравната каса към аптеките с цел да се облекчи здравната каса и да не се доведе до евентуално нейно разклащане.

"За наше най голямо учудване, при производителите се стигна до пет процента, а търговците на едро, където според мен най-много може да се пипа, само един процент", каза Веселин Марешки и добави, че самите търговци са предложили на касата да работят с пет процента надценка, а здравната каса ги е вдигнала на шест. Според Марешки, търговците на едро са галените деца на фармацевтичната индустрия в България.

"Чрез големите надценки дистирбуторите трупат големи печалби на гърба на здравната каса, болниците, министерството и на целия български народ. Тези големи печалби изкривиха и мнението на пациентски организации, за да излезе именно от тях предложението за такса "рецепта", но от подписка става ясно, че пациентите не искат да има такава такса рецепти", коментира Марешки. Според него със закон трябва да се намалят надценките на дистрибуторите и да се увеличат тези на аптеките.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: