Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поетапно въвеждат целодневното предучилищно обучение във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 12.02.2010Коментари (0)1469
© Impact Press Group
Търсят варианти за поетапното въвеждане на целодневната организация и обхващането на 5-годишните деца в предучилищно обучение във Варна. Това заяви Коста Базитов зам.-кмет по образованието във Варна, по време на общински форум. Той добави, че всъщност това е целта на VIII сесия на Общинския форум за институционално взаимодействие в сферата на образованието, която се провежда във Варна и е продължение на провелият се във Велико Търново дискусионен форум за развитие на общинското образование.

Този форум се провежда за втора поредна година и има за цел обмяна на идеи и решаване на проблеми в сферата на образованието. Зам.-кметът по образованието във Варна добави, че днешната сесия е твърде специализирана, като въпросът на който трябва да се отговори е всъщност дали община Варна може да отговори на изискванията за национална стратегия за поетапното въвеждане на целодневната организация от следващата учебна година и задължителната подготовка на децата от петгодишна възраст.

„Конкретните резултати от този форум ще бъдат представени и на министерството на образованието, защото те са запознати с това, че някои големи градове проблема е по-сериозен", обясни Базитов. Той добави, че тези градове са София, Варна, Пловдив и Бургас, като там включването на децата от пет години нагоре ще бъде по-трудно, отколкото в други населени места.

По негови думи някой проблеми свързани с извънкласната дейност на децата трябва да бъдат решени не само за базата, с която разполагат училищата, но трябва да се търсят варианти и за това дали музеите, читалищата и неправителствените организации с техните бази, могат да помогнат този процес. „Днес поставяме началото, като даваме емпиричен за състоянието на сградния фонд, за броя на паралелките и т.н", добави Коста Базитов. Той добави, че децата от Варна, които на есен трябва да тръгнат на предучилище според новата стратегия са около 3000, като голяма част от тези деца посещават и детски градини.

Той допълни, че децата, които сега са във втора група в детската градина, автоматично преминават в трета група и за тези, които не са записани във втора група, трябва да бъдат осигурени места в трета група. „Всички деца, които не са в детските градини, трябва да осигурим условия да ги приемем", категоричен бе Базитов.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: