Погват служебните автомобили, нощуващи незаконно по кварталните паркинги във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
10:06 / 18.05.2016
4214
От Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи подемат инициатива срещу неправомерното използване на кварталните паркинги от служебни автомобили, предаде Дарик.

Масово фирмени коли се оставят да нощуват на вътрешно комплексни алеи и паркинги, които са предназначени за живущите в кварталите. В централната градска част на Варна няма чак толкова голям проблем с местата за паркиране на автомобилите през нощта. От сериозен недостиг на паркоместа вечер обаче страдат кварталите, особено в районите "Младост" и "Владислав Варненчик".

За проблема с паркирането пред блоковете допринасят служебните автомобили, които се оставят да домуват пред блоковете. Служители на фирми заемат паркоместа, освен с личните си коли, но и със служебните си автомобили. Поне 20% от един квартален паркинг в "Младост" например е зает от фирмени коли, установи проверка на Асоциацията.

Нощуването на служебни коли на кварталните паркинги, които са общинска собственост е в разрез с две наредби. Според Наредбата за организацията на движението на територията на община Варна фирмените автомобили могат да ползват паркомясто само срещу т. нар. "служебен абонамент".

"На улици, площади и паркинги - общинска собственост, на специално обозначени за това места, може да се въвежда режим на платено паркиране "Служебен абонамент". Редът и условията за определяне на местата с режим на платено паркиране "Служебен абонамент" се утвърждава със заповед на управителя на Общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона", гласи чл. 30 от Наредбата.

"Служебен абонамент" е режим на платено паркиране върху определени от община Варна и съгласувани с "Пътна полиция" при ОД на МВР - Варна, фиксирани и обозначени за тази цел места на улици, площади и паркинги общинска собственост на територията на община Варна, на ППС на физически или юридически лица, на основание сключени от същите лица договори за временно и възмездно ползване на съответните паркинг-места с Общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона". Нарушителите се наказват с глоба фиш, е утвърдено още в наредбата.

Нощуването на служебни автомобили по кварталните паркинги противоречи и на Наредбата за обществения ред на територията на община Варна. В нея е записано, че домуването на товарни автомобили (както често се регистрират служебните коли) по улици, вътрешно комплекси алеи и паркинги, тротоари е забранено, а глобата за нарушителите е в размер от 50 до 500 лв.

Заради липсата на контрол и неизвършване на проверки по кварталните паркинги от общинска полиция, Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи подема инициатива, в която гражданите да изпращат жалби и сигнали за неправомерно паркирали служебни коли. С подадените сигнали и свидетелски показания неправомерно паркиралите шофьори могат да бъдат глобявани дори без да са на мястото до превозното средство.

Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи смята да инициира срещи с районните кметове и с домоуправителите на етажните собствености, които не само имат правомощия, но са и длъжни да осигуряват съдействие на специализираните служби за опазване на обществения ред при изпълнение на техните задачи и да сигнализират при неспазване на наредбата, в която е регламентирана забраната за домуване на служебните автомобили.

За да се спести ресурс и ангажираност на общинска полиция се предлага на Община Варна да изиска от фирмите информация къде е обособила паркоместа за колите си. Ако дадена фирма не предостави такава информация в определен срок, то това ще доведе до извода, че не разполага с места за нощуване на служебните си автомобили и вечер те се паркират нерегламентирано.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).