Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Показват "Последната битка на краля" отново в Аспарухов парк
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 08.11.2016Коментари (0)1687
©
Историческата възстановка на Битката при Варна от 1444 г. ще се проведе за девети път на 12 ноември, събота, от 15.30 в Аспаруховия парк, съобщават организаторите. 

След изтощителен поход през Дунавската равнина, изпълнен с постоянни сблъсъци и обсади, на 10-ти ноември 1444 година кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

Заповядайте на честването по повод 572 години от битката при Варна! Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе на ново място. Отново в парка на кв. "Аспарухово", но на поляна, която се намира зад паметника на Аспаруховия воин.

Пресъздаването на битката се организира за девети път от Сдружение за исторически възстановки "Чигот" - Варна с участието на реенакторски групи от страната и чужбина. 

В "Последната битка на краля" ще се включат чуждестранните гости Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина "Златно буренце" и Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" от Сърбия, както и "Ogary Pogoni" (Чехия), които идват за първи път. Българските клубове - част от възстановката, са "18-ти Етърски Пехотенъ Полкъ" (НД "Традиция" - клон Велико Търново), "Модус Вивенди - Средновековно общество в България" (София), Наемна дружина "Барадж" от Пазарджик, клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна, НД "Традиция" - клон Русе. В битката ще се включат и свободни реконструктори от страната.

"Последната битка на краля" е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.

Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. Въпреки че "Последната битка на краля" засега е най-голямата средновековна възстановка в България (с около 80 - 90 участници), реенакторите не могат дори да се доближат до мащаба на оригиналното събитие. Затова екипът на "Чигот" представя битката при Варна в един умален и стилизиран вид. Сценарият обаче не е измислен просто така - зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия .

Във възстановката може да видите основните елементи на оригиналното събитие: видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия са съпътствани от дикторски глас, който накратко обяснява какво се случва на бойното поле.

Обичайните за България финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат в битката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Поне такива са амбициите на "Чигот".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд "Култура" и със съдействието на Община Варна - Район "Аспарухово".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: