Показват "Последната битка на краля" отново в Аспарухов парк

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:31 / 08.11.2016
1704
Историческата възстановка на Битката при Варна от 1444 г. ще се проведе за девети път на 12 ноември, събота, от 15.30 в Аспаруховия парк, съобщават организаторите. 

След изтощителен поход през Дунавската равнина, изпълнен с постоянни сблъсъци и обсади, на 10-ти ноември 1444 година кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

Заповядайте на честването по повод 572 години от битката при Варна! Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе на ново място. Отново в парка на кв. "Аспарухово", но на поляна, която се намира зад паметника на Аспаруховия воин.

Пресъздаването на битката се организира за девети път от Сдружение за исторически възстановки "Чигот" - Варна с участието на реенакторски групи от страната и чужбина. 

В "Последната битка на краля" ще се включат чуждестранните гости Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина "Златно буренце" и Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" от Сърбия, както и "Ogary Pogoni" (Чехия), които идват за първи път. Българските клубове - част от възстановката, са "18-ти Етърски Пехотенъ Полкъ" (НД "Традиция" - клон Велико Търново), "Модус Вивенди - Средновековно общество в България" (София), Наемна дружина "Барадж" от Пазарджик, клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна, НД "Традиция" - клон Русе. В битката ще се включат и свободни реконструктори от страната.

"Последната битка на краля" е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.

Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. Въпреки че "Последната битка на краля" засега е най-голямата средновековна възстановка в България (с около 80 - 90 участници), реенакторите не могат дори да се доближат до мащаба на оригиналното събитие. Затова екипът на "Чигот" представя битката при Варна в един умален и стилизиран вид. Сценарият обаче не е измислен просто така - зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия .

Във възстановката може да видите основните елементи на оригиналното събитие: видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия са съпътствани от дикторски глас, който накратко обяснява какво се случва на бойното поле.

Обичайните за България финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат в битката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Поне такива са амбициите на "Чигот".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд "Култура" и със съдействието на Община Варна - Район "Аспарухово".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).